Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi Keravanjoen uimapaikkojen vesi on niin usein huonolaatuista? – Asiantuntija kertoo, mistä veden saasteet ovat peräisin ja milloin uimista tulee välttää

Keravanjoessa on Vantaalla kolme virallista uimarantaa. Ne sijaitsevat Havukoskella, Matarissa ja Nikinmäessä. Virallisten rantojen vedenlaatua valvoo ympäristökeskus.

Keravanjoen vedessä on ollut tänä kesänä moittimista. Enterokokkien määrä on ylittänyt ohjearvon Nikinmäessä kesäkuussa kahdella mittauskerralla, Matarissa ja Havukoskella kerran.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että Kuusijärvellä, Leppäkorvessa ja Vetokannaksen uimarannalla enterokokkien määrä oli kesäkuun puolessavälissä alle 10. Keravanjoen uimapaikoissa se oli vastaavaan aikaan Havukoskella 550, Matarissa 520 ja Nikinmäessä 630. Uimista ei suositella, jos arvo ylittää 400:n.

Enterokokit ovat suolistobakteereja.

– Enterokokkien korkea määrä kertoo, että vedessä on ulosteperäistä saastumista, ympäristöterveydestä vastaava kaupungineläinlääkäri Jaakko Peltomaa kommentoi.

Miten ulostetta päätyy uimaveteen?

– Vaikkapa siten, että lokki kakkaa veteen. Myös koirien jätöksiä voi valua sateiden aikana veteen, Peltomaa vastaa.

Hän muistuttaa, että Keravanjoen yläjuoksulla on jätevesipumppaamoita. On mahdollista, että niissä tapahtuu runsaiden sateiden aikana ylivuotoja jokeen.

Suolistoperäisiä bakteereja eli E. coleja ja enterokokkeja on Peltomaan mukaan myös maaperässä ja niitä valuu pelloilta vesiin.

Keravanjoen pinnalla on silmämääräisesti arvioiden silloin tällöin öljyä esimerkiksi Tikkurilassa.

– Uimaan ei tietenkään kannata mennä, jos vedessä näyttää olevan vaikkapa öljyä, Peltomaa sanoo.

Vantaan ympäristökeskus ei tutki säännöllisesti joen kemikaali- tai öljypitoisuuksia laboratorionäyttein.

– Jos on epäilys öljyvuodosta, sen pystyy melko hyvin aistein arvioimaan. Ensimmäiseksi on tärkeä havaita haiseeko öljy. Sen jälkeen voi tehdä testin vakkapa vetämällä puunrisulla viivan öljymäiseen pintaan. Jos öljymäinen kerros palautuu raapaisun jälkeen tasaiseksi, kyseessä on todennäköisesti öljy. Jos kerros hajoaa palasiksi, on todennäköisemmin kyse rautapitoisesta vedestä, Vantaan vs. ympäristötarkastaja Tommi Wallenius kertoo.

Hän ohjeistaa olemaan yhteydessä pelastuslaitokseen, mikäli havaitsee vedessä tai maassa merkkejä öljyvuodosta.

Keravanjoki liittyy Helsingin puolella Vantaanjokeen. Joen varrella on myös Helsingin puolella virallisia uimarantoja. Helsinki sulki Pikkukosken uimarannan 30. kesäkuuta veden huonon laadun vuoksi.

Lue myös: Vetokannaksella ja Kuusijärvellä veden lämpötila jo yli 25 asetta – uintiriemua vähentää järvisyyhy ja sinilevä

Mistä Keravanjoessa kelluva vaahto on peräisin? – Näin vastaa Vantaan ympäristötarkastaja