Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helteellä autoon jätetty koira ei aina olekaan hengenvaarassa – Asiantuntijat kertovat, uskaltaako koiran jättää sähköautoon yksin

Älä yritä rikkoa auton ikkunaa vaikka huomaisitkin auton sisällä yksin hellepäivänä olevan koiran. Autossa saattaa olla silti päällä ilmastointi, joka pitää ajopelin viileänä, kun omistaja on käymässä vaikkapa kaupassa.

Joissakin sähköautoissa sekä hybrideissä on etähallittava jäähdysjärjestelmä, jonka päällä olemista voi valvoa mobiilisovelluksella.

Mika Ala-Panula on ollut todella tyytyväinen Teslassaan olevaan etähallittavaan ilmastointiin.

– Se on erityisen hyvä varsinkin täyssähköautossa, jossa akussa riittää kapasiteettia pitää ilmastointia päällä vaikka päiviä, hän kommentoi.

– Facebookin Tesla-ryhmässä joku kertoi nukkuneensa helteillä yönsä autossa ja niin olen tehnyt minäkin joskus matkallani, Ala-Panula jatkaa.

Hän pitää etähallittavan jäähdytyssysteemin olevan nykyaikainen vaihtoehto sille, että pelkkien polttomoottoriautojen aikana ainoa vaihtoehto oli olla jättämättä koira kuumaan autoon.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ei silti suosittele jättämään koiraa ilman ihmisen läsnäoloa autoon vaikka etäilmastointimahdollisuus olisikin.

– Jos ilmastointi syystä tai toisesta menee pois päältä ennen aikojaan, käyttäjä unohtaa käynnistää ilmastoinnin uudelleen tai etäkäynnistys ei syystä tai toisesta onnistukaan, nousee auton sisälämpötila nopeasti saunalukemiin. Tällöin autossa sisällä oleva lemmikki on nopeasti hengenvaarassa, Vesalainen perustelee.

Hän muistuttaa tilanteista, joissa jokin etähallinnan osa-alue eli auto, sovellus tai puhelin tavalla tai toisella pettää ja eikä kaikki toimikaan suunnitellusti.

– Osa automalleista tuntuu lähtevän tehtaalta raakileena myyntiin ja niiden eri järjestelmien ”lopputestaus” teetetään asiakkailla. Erilaisia softabugeja saattaa esiintyä merkistä ja käyttövoimasta riippumatta. Tämän perusteella en siis uskaltaisi luottaa siihen, että järjestelmät aina toimisivat ongelmitta, kuten luvataan, Vesalainen toteaa.

Auton etähallittava jäähdytysjärjestelmä on parempi vaihtoehto kuin koiran jättäminen tulikuumaan autoon, kertoo maajohtaja, vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen etäeläinlääkäripalveluita tarjoavasta Firstvetistä.

– Tietysti paras tapa on jättää koira pois matkasta, jos auto on pysäköitävä jonnekin, hän muistuttaa.

Tamminen pohtii myös auringonpaisteen vaikutusta.

– Pysyykö sisälämpötila oikeasti viileänä, jos aurinko porottaa ikkunoista suoraan kohti. Varjoon auto ainakin pitää laittaa, hän toteaa.

Koiralle paras lämpötila sisätiloissa on noin 20 astetta, mutta sekin vaihtelee roduittain.

– Lyttykuonoiset ja paksuturkkiset rodut ovat alttiimpia lämpöhaitoille. Lisäksi pienet pennut ja iäkkäät koirat ovat huonompia kestämään kuumaa, FirstVetin Tamminen kertoo.

Jos ihminen jättää koiran sähköautoonsa ja laittaa ilmastoinnin päälle, hänen kannattaa yrittää viestiä tästä ohikulkijoille.

Käytäntö on, että auton tuulilasiin jätetään lappu, jossa kerrotaan auton sisäilman olevan viileää ja olot autossa sisällä lemmikille turvalliset.