Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huonoja uutisia kalastusmatkailijoille: Helle kuumensi vedet ja kalastuslupien myynti keskeytyi 8 lohijoella

Jos suunnitelmissa oli tehdä kesälomareissu lohijoelle, suunnitelma voi nyt mutkistua. Metsähallitus on nimittäin sulkenut kahdeksan kalastuskohteensa lupamyynnin, koska helteet ovat lämmittäneet vesiä liikaa.

Jo myönnettyjä lupia ei peruta, mutta Metsähallitus kehottaa siirtämään nämä myöhempään ajankohtaan.

Tänään perjantaina keskeytyi lupamyynti Iijoen keskiosan, Vikajoen, Hossan sekä Langinkosken kalastuskohteilla.

Jo aiemmin tällä viikolla on keskeytetty lupamyynti keskeytettiin Kotalan koskien, Kolima-Keiteleen koskireitin, Karvionkosken ja Keihärinkosken alueilla.

Metsähallitus kertoo tarkkailevansa veden lämpötilaa ja tiedottavansa lupamyynnin mahdollisesta jatkamisesta 11. heinäkuuta Eräluvat.fi-sivustolla.

Lupamyyntejä keskeytettiin lämmenneiden vesien vuoksi myös viime kesänä. Keskeytyksillä varmistetaan, että kalastus säilyy kestävänä.

Jokivedet ovat lämmenneet yli 22 asteeseen jopa Lapissa. Tämä alkaa olla monille kaloille varsin tukala lämpötila.

Erityisen herkkiä kuumuudelle ovat lohikalat. Kun kala on kuumuudesta nuutunut, se toipuu huonosti vapautuksen jälkeen. Vapautus on Metsähallituksen mukaan välttämätöntä silloin, kun saaliiksi sattuu rauhoitettu kala, kuten alamittainen taimen, harjus tai järvilohi. Vapautusta edeltävä väsytys voi lämpimissä olosuhteissa johtaa rauhoitetun kalan kuolemaan.

– Vaikka osalla erityiskohteista kalastuslupien myynti keskeytetään, löytyy halki Suomen hyviä kalastuskohteita, joissa pääasiallisena saaliina ovat lämpöä paremmin sietäviä lajeja, kuten ahventa, haukea ja kuhaa. Useimpien lupa-alueiden ympäristöstä löytyy yleiskalastusoikeuksin kalastettavia järvi- ja lampivesiä, joissa esimerkiksi ahvenen onkimista tai viehekalastusta voi harjoittaa, sanoo erikoissuunnittelija Markku Vierelä tiedotteessa.

Kalastusluvan siirrosta ei peritä maksua, mutta siirto on tehtävä ennen kalastusluvan kalastusajan alkamista.

Maksetun luvan voi tässä poikkeustilanteessa myös perua kokonaan ennen luvan voimassaolon alkamista ja saada rahansa takaisin. Peruutuksesta peritään käsittelykuluna 13 euroa. Maksamattomat luvat voi aina peruuttaa ilman kuluja.