Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusien autojen saanti jumittaa edelleen – Polttoaineen hinnan nousu näkyy ladattavien autojen suosiossa

Tänä vuonna uusia henkilöautoja on ensirekisteröity yhteensä 43 501, joka on 23,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla. Uusien autojen saatavuus on edelleen huono, sillä koronapandemian aikana kasvanut komponenttipula syventyi Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Näin kertoo Autoalan Tiedotuskeskus.

Kesäkuussa rekisteröitiin 7 396 uutta henkilöautoa, mikä on 25,6 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 kesäkuussa.

Uusien henkilö- ja pakettiautojen tilauskanta kasvoi kesäkuussa edelleen. Tilauskannan koko on noin kolminkertainen keskimääräiseen tasoonsa nähden.

Myös käytettyjen henkilöautojen kauppaa käytiin kesäkuussa viime vuotta vähemmän. Käytettyjen henkilöautojen myynti väheni noin 10 prosentilla viime vuoden kesäkuuhun verrattuna.

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin kesäkuussa 907, joka on 30,2 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden kesäkuussa. Pakettiautoja on ensirekisteröity tänä vuonna 5 539, joka on 24,1 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana.

Kuorma-autoja ensirekisteröitiin kesäkuussa 307, joka on 10,2 prosenttia viime vuoden kesäkuuta vähemmän. Kuorma-autojen rekisteröinnit ovat alkuvuoden aikana jääneet hieman yli 10 prosenttia viime vuoden ensimmäisen puolikkaan lukemista.

Autoteollisuutta piinaavasta komponenttipulasta huolimatta ladattavien autojen osuus rekisteröinneistä on kuluvana vuonna kasvanut selvästi. Kesäkuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 15,4 prosenttia oli täyssähköautoja ja 20,0 prosenttia ladattavia hybridejä. Dieselautojen osuus oli 10,1 prosenttia.

Täyssähköautojen osuus on tammi-kesäkuussa ensirekisteröidyistä autosta ollut yhteensä 13,7 prosenttia ja ladattavien hybridien 20,0 prosenttia. Täyssähköautojen osuuden arvioidaan kasvavan tänä vuonna 17,3 prosenttiin ja ladattavien hybridien 23,0 prosenttiin, eli yhteensä hieman yli 40 prosenttiin rekisteröinneistä.

Ladattavien autojen suosiota on kasvattanut polttoaineen hinnan nousu sekä sähköautojen hankintakannusteet, jotka tasaavat sähköautojen kalliimpaa hankintahintaa polttomoottoriautoihin nähden.