Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaan vilkkain paikka täyttää 70 vuotta – Lentokenttä avattiin aluksi vain puoleksitoista kuukaudeksi

Helsinki-Vantaan lentoasema täyttää tiistaina 5. heinäkuuta 70 vuotta. Ensimmäinen lentokoneellinen matkustajia laskeutui lentokentälle 5. heinäkuuta 1952. Kone toi mukanaan urheilijoita ja kisavieraita Helsingin vuoden 1952 kesäolympialaisiin.

Uuden lentoaseman avajaisissa oli läsnä myös pääministeri Urho Kekkonen. Lentoasema avattiin olympialiikenteen käyttöön vain puoleksitoista kuukaudeksi ja sen jälkeen rakennustöitä jatkettiin. Lentoliikenne Helsingin lentoasemalla käynnistyi virallisesti vasta 26. lokakuuta 1952.

Käytössä oli aluksi vain yksi kiitotie. Ensimmäinen asemarakennus oli puuparakki, jota myöhemmin jatkettiin. Vuonna 1969 valmistui uusi terminaali, joka oli mitoitettu miljoonalle matkustajalle.

Tänään Helsinki-Vantaan terminaali käsittää yhteensä yli 200 000 neliömetriä ja sen kapasiteetti on 30 miljoonaa matkustajaa. Lentoasemalla on kolme kiitotietä. Koko lentoasema-alue on kooltaan 1 800 hehtaaria, mikä vastaa pinta-alaltaan Helsingin kantakaupunkia.

− Helsinki-Vantaalta on tällä hetkellä tarjolla noin 130 suoraa ja nopeaa lentoyhteyttä eri puolille maailmaa, Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ulla Lettijeff sanoo Finavian tiedotteessa.

Helsinki-Vantaan 70-vuotisjuhlavuosi huipentuu 7. joulukuuta vietettävään kansainväliseen ilmailupäivään, jolloin Finavia nostaa liput salkoon kaikilla lentoasemillaan.

Lue myös: Helsinki-Vantaalla perjantaina kaikkien aikojen ruuhka – Finavia: Näin matkustajien kannattaa nyt toimia

Tältä näyttää pian avattava uudistunut terminaali 2 Helsinki-Vantaan lentoasemalla – katso kuvat