Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uimavalvojien mitta täyttyi lasten vaarallisesta pelleilystä Vantaan uimarannoilla – "Osa vanhemmista jopa puolustelee lastensa huonoa käytöstä"

Rantavastaava on huomannut muutoksen joidenkin lasten asenteessa. Auktoriteettia ei kunnioiteta enää lainkaan. Myös vanhempien asenteessa on parantamisen varaa.

Vantaan rantavastaava Elisa Latvasto-Hyvärisellä on surullisia uutisia.

– Esiteini-ikäisten lasten käytös Vantaan uimarannoilla on mennyt huonoon suuntaan.

Latvasto-Hyvärinen lisää, ettei toteamus koske kaikkia esiteini-ikäisiä. Häiriöitä aiheuttavat niin Kuusijärvellä kuin Vetokannaksella yksittäiset porukat.

Rantavastaava kertoo kurittomasta käytöksestä ja uimavalvojien työn häirinnästä.

– Laitureilta esimerkiksi hypitään muiden niskaan tai huudellaan vedestä uimavalvojille: "Mä hukun, mikset sä tee mitään?".

Ongelmana on Latvasto-Hyvärisen mukaan se, etteivät muut paikallaolijat välttämättä tiedä kyseisen lapsen tai nuoren jatkaneen samaa huutelua säännöllisesti jo viikkoja.

Pahimmassa tapauksessa siinä voi vaarantua toisen ihmisen henki.

Rantavalvoja toki puuttuu häiriökäyttäytymiseen, mutta resursseja ei voi käyttää yksittäistapauksiin. Rannalla on useita satoja muitakin ihmisiä, ja häiriköinti vaarantaa kaikkien turvallisuuden.

– Pahimmassa tapauksessa siinä voi vaarantua toisen ihmisen henki.

Pitkään uimavalvontatyötä tehnyt Latvasto-Hyvärinen on huomannut ison muutoksen joidenkin lasten asenteessa.

– Auktoriteettia ei kunnioiteta enää lainkaan. Minun nuoruudessani saatettiin hölmöillä uimarannalla vaikkapa hyppimällä pommihyppyjä kavereiden viereen, mutta se lopetettiin heti aikuisen puututtua siihen. Nykyään käytökseen puuttuminen ei auta. Puuttuja saa osakseen todella rumaa puhetta.

Latvasto-Hyvärinen muistuttaa, että huoltajat ovat vastuussa lapsistaan, vaikka eivät itse olisi mukana rannalla,

Hän hämmästelee joidenkin vanhempien suhtautumista.

– Osa vanhemmista jopa puolustelee lastensa huonoa käytöstä. Vanhemmat kertovat lapsilleen usein heidän oikeuksistaan, mutta onhan jokaisella kansalaisella edelleen myös yhteiskunnallisia velvollisuuksia sekä vastuuta omasta käytöksestään.

Rantavastaava esittää huoltajille toiveen.

– Mukavaa olisi, jos vanhempia näkyisi enemmän lasten kanssa rannalla, huolimatta siitä, osaako lapsi uida vai ei.

Rantavalvojien mahdollisuus puuttua häiriökäyttäytymiseen on hyvin rajattua.

– Me voimme huomauttaa, kieltää, ohjeistaa ja pyytää, mutta meillä ei ole oikeutta koskea, ei oikeutta poistaa henkilö rannalta eikä oikeutta estää hänen pääsyään rannalle. Myöskään vartijoilla ei ole sellaisia oikeuksia. Rantavalvojat toimivat jokamiehenoikeuksilla. Vain poliisilla on oikeus selvittää henkilöllisyys tai poistaa henkilö paikalta.

Latvasto-Hyvärinen lisää, että kynnys poliisin hälyttämiseen on korkea.

– Poliisilla on ihan varmasti riittävästi muutakin tekemistä.