Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huumekauppaa, varkauksia, levottomuuksia...asukkaat kertovat, miten Kivistön ongelmat ovat lisääntyneet pikkuhiljaa – "Aiemmin täällä oli rauhallista"

Safiiriaukiolla puhutaan Kivistön rauhattomuudesta, pientaloalueella kehutaan alueen viihtyisyyttä.

Kioskin ja Alepan ryöstö pesäpallomailalla uhaten, joukkotappelu ja muita väkivallantekoja. Kivistö on ollut otsikoissa. Asukkaat puhuvat Vantaan Sanomille myös huumekauppahavainnoistaan ja varkauksista.

– Safiiriaukiolla tehdään huumekauppaa. Myyjinä ja ostajina on noin 20-vuotiaita nuoria, Sandra Keinast toteaa. Hän asuu perheineen Safiiriaukion laidalla ja näkee kotinsa ikkunasta aukiolle.

– Onneksi itselläni ei ole teini-ikäisiä lapsia, kahden pienen lapsen äiti Keinast lisää.

Keinast mainitsee juhannuksena tapahtuneen R-kioskin ja Alepan ryöstön.

– On täällä ollut muitakin väkivaltajuttuja. Tilanne on muuttunut viimeisen puolen vuoden aikana huonommaksi. Kahtena ekana vuotena täällä asuessamme ei ollut mitään ongelmia.

Keinast on oppinut varomaan tiettyjä paikkoja, varsinkin ilta-aikaan.

– Juna-asemalle mennessäni ajattelen aina, että onkohan siellä taas jotain hässäkkää.

Ärsyttää, kun Kivistön asioita puhutaan aina negatiivisesti.

Sariifiaukion kulmilla asuu myös Emmi Id. Hän pitää valitettavana sitä, että lasten hiekkalaatikon välittömässä läheisyydessä lojuu maassa huumeneuloja. Hänen mukaansa rauhatonta on ennen kaikkia Safiiriaukiolla.

– Jos pitää ikkunaa yöllä auki, niin Safiiriaukiolta kuuluu kaikenlaista mölyämistä.

Kivistössä puolisentoista vuotta asuneen Paula Kuikan mielestä ongelmat ovat lisääntyneet pikkuhiljaa.

– Aiemmin täällä oli rauhallista, mutta viime aikoina pihoilta ja varastoista on varastettu tavaroita ja R-kioski ryöstettiin vähän aikaa sitten.

Kuikka pohtii, että ongelmia voisi jossain määrin ehkäistä kameravalvontaa lisäämällä.

Kuikan kumppani Ali Ahmed tietää, että esimerkiksi Rubiinikehän lähistöltä on varastettu autoja. Pariskunta on juuri hankkinut amerikanbull-rotuisen pennun, josta kasvaa olemuksellaan monia pelottava koira. Oliko koiran hankkimisen taustalla huoli alueen rauhattomuuksista?

– No, ei varsinaisesti, Paula Kuikka sanoo ja Tyson-koira pomppii iloisesti vasten kuvaajaa.

Safiiriaukiolla sijaitsevassa Il Classico -ravintolassa on saatu tuta alueen häiriöistä. Ravintolan ovet on rikottu kahdesti, terassilta on varastettu tuoleja ja välillä häiriöitä on ollut myös sisätiloissa. Ravintolan väki ei halua puhua häiriöistä nimillään ja kuvillaan. He pohtivat häiriöiden lisääntyneen viimeisen vuoden aikana merkittävästi, sitä ennen alue oli rauhallinen.

Keskusta-alueella tapahtuu rikoksia, mutta Kivistön lähellä pientalossa asuva Niina Korko toivoo, että ongelmat laitettaisiin mittatikkuun. Ongelmia ei pitäisi liioitella, ja hänen mielestään olisi hyvä myös muistaa, että rauhattomuuksia on keskustoissa muuallakin. Anoppi Aila Korko on samaa mieltä.

– Ärsyttää, kun Kivistön asioita puhutaan aina negatiivisesti. Facebookissa kaikki kommetit ovat negatiivisia, Aila Korko sanoo hieman tuohtuneena.

Niina, Aila ja Matti Korko ovat sitä mieltä, että Kivistön suuralue on oikeastaan rauhallinen alue. Aila Korko toivoo, ettei aina tehtäisi lehtijuttuja vain alueen ongelmista. Ongelmien korostaminen ei anna hänen mukaansa oikeaa kuvaa Kivistöstä.

Kolmikon kanssa samoilla linjoilla on 62 vuotta Kivistössä asunut Lars Nylund. Hänen mielestään Kivistössä ei tarvitse pelätä, alueella on turvallista.

Jaspiskujalla asuva Nylund muistaa rikoksista sen, että Kivistön K-Market on joutunut ryöstön kohteeksi useasti.

Päihteistä Nylundilla on oma mielipiteensä.

– En tiedä, myydäänkö täällä huumeita, koska en käytä niitä, hän sanailee.