Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmalämpöpumppuja kysytty nyt tiuhaan kerrostaloihinkin – Asentamista huoneistoon ei saa tehdä tuosta vain

Myös siirrettävät ilmastointilaitteet ovat keino viilentää kotia.

Helteinen kesäsää saa monet miettimään, miten tukalaa oloa voisi omassa asunnossa helpottaa. Ilmalämpöpumppu on tehokkain apu kodin viilennykseen. Niiden asentaminen kerrostaloihin on useimmiten mahdollista, mutta ei täysin suoraviivaista. Osakkaan on aina tehtävä etukäteen kirjallinen muutostyöilmoitus ilmalämpöpumpun asentamisesta isännöitsijälle tai taloyhtiön hallitukselle.

– Isommissa taloyhtiöissä ilmoitus tehdään yleensä isännöitsijälle. Pienemmissä taloyhtiöissä, joissa ei ole ammatti-isännöintiä, ilmoitus tehdään suoraan hallitukselle, Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies Niklas Lindberg kertoo.

Ilmoituksen jälkeen taloyhtiön tulee päättää luvan myöntämisestä ilman aiheetonta viivytystä.

Lue myös: Ilmalämpöpumpun asennuksista edelleen väärinkäsityksiä – "Liikkuu virheellistä ja yksinkertaistettua tietoa"

Kerrostaloasunnoissa ilmalämpöpumppujen ulkoyksikkö asennetaan pääasiassa parvekkeen ja huoneiston väliselle seinälle. Korkein oikeus linjasi viime vuonna, ettei taloyhtiö voi kategorisesti kieltää asennuksia, jotka tehdään asuntojen parvekkeille.

Taloyhtiöt saavat kuitenkin asettaa muutostöille kohtuullisia ehtoja ja kieltää asennuksen, jos siitä aiheutuu kohtuutonta haittaa.

– Taloyhtiö voi kieltää asennuksen, jollei ulkoyksikköä ole mahdollista asentaa piiloon. Tällä pyritään estämään, etteivät ulkoyksiköt rumentaisi talojen julkisivuja.

– Toinen peruste olisi, jos parvekkeen ja asunnon välinen ulkoseinä olisi sellainen, ettei läpivientiä voisi tehdä vahingoittamatta talon rakenteita.

Turvallisuus- ja ympäristösyistä lämpöpumppuja ei saa asentaa itse. Lämpöpumput sisältävät yleensä F-kaasuja, jotka ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja. EU:ssa on säädetty, että F-kaasuja sisältäviä laitteita saavat asentaa vain luvan saaneet yritykset.

– Jos nyt tilaa asennuksen, niin ajan saa syksyn puolella. Asennuskalenterit ovat olleet täynnä jo pidemmän aikaa, yrittäjä Joonas Kalliomäki järvenpääläisestä KaJo-Sähkö Oy:stä kertoo.

– Kyllä apu on kaukana, jos tähän aikaan herää asiaan. Eilen minulle tuli 100 soittoa, yrittäjä Mikko Vikström tuusulalaisesta Lämpötilamestarit Oy:stä sanoo.

– Jos on rikas, lyö tarpeeksi rahaa pöytään ja saa houkuteltua jonkun sunnuntaina töihin, niin sitten voi onnistua saamaan asennuksen. Muuten menee syksyyn, Vikström sanoo.

Kalliomäen mukaan asennusasiat olisi pitänyt laittaa vireille jo tammikuussa, jos ilmalämpöpumpun olisi halunnut seinälle täksi kesäksi. Myös itse pumppujen saatavuus alkaa olla heikkoa.

– Ihan hirveitä määriä ei meilläkään ole varastossa. Joidenkin mallien toimitusaika on kuukausia, Kalliomäki sanoo.

Esimerkiksi Keski-Uudellamaalla ilmalämpöpumppuja asennetaan kerrostaloihin moninkertaisesti aiempia vuosia enemmän.

– Asennukset ovat yleistyneet erittäin paljon. Lupa-asiat on helppo hoitaa, ja autamme niissä aina tarvittaessa.

Taloyhtiöissä ilmalämpöpumppujen asennuksiin on suhtauduttu pääosin myönteisesti.

– Ei ole tullut isompia kiistoja. Käymme ennakkoon katsomassa, miten asennus kannattaisi kuhunkin kohteeseen toteuttaa, Kalliomäki sanoo.

Suurimmassa osassa taloyhtiöistä ei Kalliomäen mukaan saa käyttää pumppujen lämmitysominaisuutta.

– Kondenssiveden ohjaaminen pois parvekkeelta on talvella haastavaa jäätymisen takia.

– Lämmitys voi myös sotkea kerrostalon oman ilmastoinnin.

Siirrettävät ilmastointilaitteet ovat myös yksi keino viilentää kotia. Ne ovat oiva valinta etenkin kerrostaloasuntoihin, joissa ei ole parveketta. Ilmastointilaitteissa asunnon lämpö poistuu putkesta, joka ohjataan ulos ikkunasta.

– Ilmastointilaitteilla saa jäähdytettyä esimerkiksi sen huoneen, jossa nukkuu. Hyvä puoli on se, että asennus on helppoa ja laitetta pystyy siirtelemään huoneesta toiseen. Haittapuolena on se, että laitteet pitävät kovaa ääntä, Kalliomäki sanoo.

Lue myös:

Ilmalämpöpumpuista uusi linjaus – taloyhtiön osakas voitti 5 vuotta kestäneen oikeusriidan