Kyytienvälitysyhtiö Uber ei välittänyt kuljettajiensa ongelmista lainvalvonnan kanssa ja yhtiö näyttää päässeen vaikuttamaan voimakkaasti vuoden 2018 taksilakiuudistukseen. Tiedot selviävät yhtiön vuodetuista sisäisistä asiakirjoista, jotka Suomessa on saanut käsiinsä Ylen MOT-toimitus.
Vuodetuista Uberin sisäisistä sähköposteista ilmenee, että Suomessa aloittaessaan yhtiö oli tietoinen, että sen taksiluvattomat kuljettajat syyllistyisivät Suomessa rikokseen ja voisivat saada rangaistuksen.
Ylen haastattelemat entiset Uber-kuljettajat kertovat, että koulutustilaisuuksissa ei kerrottu, että kuljettajat tarvitsisivat taksiluvan. Heille jäi koulutustilaisuuksista kuva, että kyytien ajaminen olisi laillista.
Vuodettujen viestien perusteella Uber näyttää laskeneen sen varaan, että poliisi ei juuri valvoisi taksilain noudattamista. Toisin kävi ja Ylen mukaan ainakin 128 Uber-kuskia on joutunut työnsä vuoksi rikostutkinnan kohteeksi vuoden 2017 jälkeen ja lähes 60 kuskia sai tuomion laittoman taksiliikenteen harjoittamisesta.
Vuonna 2018 taksilaki muuttui. Vuodettujen asiakirjojen mukaan näyttää siltä, että Uber pääsi vaikuttamaan lakimuutokseen kulissien takana.
Uber lobbasi avainpäättäjiä ja -virkamiehiä voimakkaasti ja taksilain ensimmäinen luonnos oli täysin yhtiön tavoitteiden mukainen. Lakia tiukennettiin, mutta hyväksyttykin uusi laki höllensi taksialan sääntelyä. Siinä muun muassa helpotettiin taksiluvan saamisen ehtoja ja poistettiin taksien määrän rajoitukset.
Ylen jutussa nimettömänä pysyvä keskustavaikuttaja kertoo, että lakiesitys oli hyvin tiukasti tuolloisen liikenne- ja viestintäministerin Anne Bernerin (kesk.) hyppysissä.
Uusi taksilaki osoittautui epäonnistuneeksi ja sääntelyä on sittemmin palautettu.