Pituutta kysyessä moni mies ilmoittaa armeija-aikaisen mitan ja naiset kouluaikaisen. Tähän ei kuitenkaan kannattaisi tuudittautua vaan seurata pituutta myös aikuisena, Luustoliitto muistuttaa.
Huolestuttava merkki on, jos pituus on selvästi huvennut.
– Jos pituus on lyhentynyt 4 cm tai enemmän, voi kyse olla osteoporoosin aiheuttamista nikamien murtumista, tiedotteessa sanotaan.
Pituuden pysyvyyden ohella toinen yleinen harhaluulo on, että nikamamurtuma olisi aina kivulias.
– Näin se ei aina ole: monella nikamamurtuma voi olla oireeton tai se voi ilmetä äkillisenä ja ohimenevänä selkäkipuna, jota on kuvitellut noidannuoleksi, tiedotteessa sanotaan.
Kolmas osteoporoosiin liittyvä harhaluulo on Luustoliiton mukaan se, että jos nikamamurtuma on oireeton, siitä ei tarvitse välittää. Tosiasiassa nikamamurtuma on liiton mukaan suuri riski sille, että murtumia tulee lisää. Uudet murtumat ovat tavallisesti aiempaa vaikeampia ja voivat romahduttaa toimintakyvyn.
Kumarassa kävelevältä ihmiseltä on Luustoliiton mukaan saattanut murtua useita nikamia.
– Kumara asento voi käytännössä tarkoittaa, että hengittäminen ja kävely on vaikeaa ja tasapainon ylläpito on haasteellista. Selkä on aina kipeä ja yksinkertaisten kotiaskareiden teko voi olla mahdotonta ja nukkuminen vaikeaa selän kipuillessa. Samalla elämänlaatu heikkenee. Nikamamurtumat lisäävät myös kuolleisuutta.
Jos siis oman pituuden tarkastusmittaus näyttää vähintään neljä senttimetriä vähemmän kuin aiemmin, pitäisi ottaa yhteys lääkäriin ja selvittää osteoporoosin mahdollisuus.
Luustoliiton mukaan osteoporoosi on huonosti tunnettu kansansairaus, jota sairastaa 336 000 suomalaista. Luuston haurastumisesta johtuvia murtumia tulee jopa 45 000 vuosittain.
Luustoliitto muistuttaa, että hoitamaton osteoporoosi etenee. Sairautta voidaan hoitaa ja se kannattaa pysäyttää ajoissa.