Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Hymy-helistimien taru Vantaalla jatkuu – Jumbossa toimiva lelukauppias ryhtyi helistinpatruunaksi ja opetteli mönkijän kokoisten muovipuristimien käytön

Jumbossa sijaitsevan Iloinen Heppu -lelukaupan pyörittäjä Leena Anttila on aivan kuin kauppansa, iloinen.

– On joka päivä kiva tulla töihin ja kiva olla lelukaupan täti, hän sanoo.

Iloon on tullut vielä lisääkin aihetta.

– Olen nyt myös helistinpatruuna, kauppias nauraa.

Sitä hän on ollut puolisen vuotta ostettuaan vantaalaisen perinteikkään Tehomuovi Oy:n ja samalla sen tunnetuimman tuotteen, lukemattomien vauvojen käsissä jokeltelevaa riemua tuottaneen Hymy-helistimen.

– Olen varmasti koko Euroopan suurimman helistintehtaan johtaja, Anttila hekottelee.

”Tehdas” sijaitsee lähellä Anttilan omaa Ilolan kotia. Se toimii vasta harvakseltaan. Anttila on paitsi tehtaan patruuna myös sen työntekijä aina koneenkäyttäjästä pakkaajaan ja siivoojaan.

Koneet on siirretty Petaksessa sijaitsevan omakotitalon alakerrasta. Siellä Hymy-helistimen kehitti yli 40 vuotta sitten Keijo Ahtola poikansa Sepon kanssa.

Olen varmasti koko Euroopan suurimman helistintehtaan johtaja.

– Ahtolan toinen poika Markku opetti minua koneiden käytössä, Anttila kiittää.

Aiheesta lisää tässä: Isä ja poika kehittivät klassikon, jota valmistettiin vantaalaisen omakotitalon alakerrassa – kulki äitiyspakkauksessa vauvoille

– Koneita on kolme ja ne ovat suuria, mönkijän kokoisia. Niissä on voimavirtaa ja ne käyttävät vettä jäähdytykseen. Sisään laitetaan muovirakeita, joista koneet tekevät massaa ja puristavat sen sitten muotteihin, Anttila tiivistää tekniikan.

Lelukaupassa on kauppiaan itsensä lisäksi yksi työntekijä sekä opiskelijoita kesä- ja viikonloppuapulaisina. Koko kaupan henkilökunta osallistuu helistinten valmistukseen.

Hymy-helistimien ”isä” Keijo Ahtola kuoli syksyllä 93-vuotiaana. Helistintuotantoa olivat hänen poikansa jo usean vuoden jatkaneet hissukseen tarpeen mukaan, kunnes päättivät myydä sen. Päätös ja Leena Anttilan jo muutaman vuoden elänyt toive kohtasivat, hän saa nyt jatkaa sympaattisen lelun valmistusperinnettä.

Nostalgiset helistimet sopivat kauppiaan omaan pirtaan, johon esimerkiksi massatuotetuilla, joka tuutin kautta itsensä tunnetuiksi tekevillä action-hahmoilla ei ole asiaa.

– Näistä tulee niin hyvä mieli ja ne kuuluvat jotenkin niin täydellisesti vauvojen maailmaan. Kyllähän nämä sellainen vauvojen Ainot ja Reinot -juttu on, ei ole muita samanlaisia.

Leluala on Anttilan mukaan yksipuolistunut.

– Siitä yritän parhaani mukaan erottua. Valtaosa lelumarkkinoista on siirtynyt marketteihin, pieniä lelukauppoja on jäljellä hyvin vähän.

Liikkeessä on paljon pelejä, ja Anttila panostaakin myös muihin kehittäviin leluihin ja ekologisuuteen.

– Mutta totta kai joukkoon kuuluvat myös lelut, joilla ei ole ihmeempää muuta funktiota kuin että ne ovat mukavia, hauskoja tai vain hassuja.

Reilut viisi vuotta lelukauppayrittäjänä toiminut Anttila kertoo, että Hymy-helistimiä on kyselty koko ajan.

– Nyt on niin hienoa, kun voi kertoa, että meillä paitsi myydään myös tehdään ne.

Lue myös:

Muistatko suositun Hymy-helistimen? – Keräilykohteiksi nousseet helistimet tehdään yhä Vantaalla