Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erektio­lääkkeiden myynti kasvaa tasaisesti – erektiohäiriöitä hoidetaan myös ultraäänellä

Erektiolääkkeiden kulutus on viime vuosina kasvanut Suomessa. Fimean lääkekulutustiedot kertovat, että viime vuonna määriteltyjen vuorokausiannosten määrä oli 9,16 tuhatta asukasta kohti. Neljä vuotta sitten vastaava lukema oli 8,11.

Mistä kasvu johtuu, Mehiläisen kirurgian ja urologian erikoislääkäri Sakari Jokelainen?

– Yksi erektiolääkkeiden kysyntää lisäävä syy on varmasti tietoisuus siitä, että erektiohäiriöön on tehokasta hoitoa. Myös iäkkäämmät ihmiset arvostavat elämänlaatua. Nykyisin on aivan tavallista, että 80 vuotta täyttäneet matkustavat, nauttivat elämästä ja harrastavat muutenkin laaja-alaisesti.

Erektiohäiriö ei ole vain ikääntyneiden vaiva. Yleensäkin erektiohäiriö on monen tekijän summa.

– Nuoremmilla potilailla erektiohäiriö voi liittyä parisuhteen ongelmiin ja suorituspaineisiin. Myös yksin asuvilla, jotka eivät ole parisuhteessa, on suorituspaineita seksin onnistumisen suhteen, Jokelainen muistuttaa.

Jokelaisen mukaan erektiolääkkeet tehoavat riippumatta siitä, mikä on erektiohäiriön syy. Sopiva lääkevalmiste valitaan potilaan tarpeiden mukaan. Lääkkeet eivät ole erektiohäiriön ainoa hoitomuoto.

– Ei-lääkkeellisiä hoitomuotoja ovat seksuaaliterapia, tyhjiöpumppu ja penisrengas. Jonkin verran on käytetty myös peniksen ultraääni- eli iskuaaltohoitoa.

Ultraäänihoito perustuu erektiolääkkeen tapaan siihen, että se lisää verenkiertoa penikseen. Hoitoa on saatavilla joillakin yksityisillä lääkäriasemilla.