Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinilevää on nyt todella paljon Suomenlahdella

Sinilevähavainnot ovat runsastuneet huomattavasti Suomenlahdella ja Pohjanlahdella. Sisävesien sinilevätilanne on pysynyt keskimääräistä parempana, vaikka havainnot ovat hieman lisääntyneet lämpimämmän sään seurauksena.

Runsaasti levää on havaittu viidellä ja vähän 27 havaintopaikalla. Viimeisen viikon aikana kansalaisilta on tullut järvi-meriwikin havaintolähetti-palvelun ja vesi.fi:n karttapalvelun kautta 143 havaintoa, joista 99:ssa on havaittu sinilevää.

Järvien ja jokien vedet ovat ajankohtaan nähden keskimääräistä lämpimämpiä koko Suomessa, Pohjois-Suomessa jopa 2–3 astetta lämpimämpiä. Etelä- ja Keski-Suomessa pintaveden lämpötilat ovat 20–25 astetta, maan pohjoisosissa 19–25 ja pohjoisimmassa Lapissa 13–18 astetta.

Alkuviikon satelliittikuvissa on havaittu runsaasti sinilevälauttoja Suomenlahden avomerialueilla Ahvenanmaan eteläpuolelta aina Suursaareen asti. Selkämerellä sinilevälauttoja esiintyy osittain veteen sekoittuneena Ahvenanmaan pohjoispuolella sekä Selkämeren Suomen puoleisella avomerialueella rannikon suuntaisena vyöhykkeenä Merenkurkkuun saakka.