Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Legendaarisen kauppahallin remontti valmistuu aikaisintaan alkuvuodesta – Vantaalaisyrittäjä: "Pääasia, ettei kesällä tai jouluna tarvitse muuttaa"

Kauppahalli on toiminut väistötiloissa Hakaniemen torilla vuodesta 2018 lähtien.

Hakaniemen uusitun kauppahallin avautuminen Helsingissä siirtyy ensi vuoden alkupuolelle. Sitä ennen täytyy odottaa hanketta paisuttaneen huoltopihan valmistumista.

Asia ei näytä harmittavan kauppahalliyrittäjiä lainkaan.

– Pääasia, ettei kesällä tai jouluna tarvitse muuttaa. Tammi- tai helmikuu olisi hyvä, sanoo käsityö- ja nukkekotiliikkeen Hakunilassa asuva yrittäjä Taava Ahonniska.

Muun muassa jalokivien ja korujen asiantuntijapalveluita tarjoava gemmologi Aito Koskinen toivoo, että kauppahallin peruskorjauksen kanssa ei kiirehdittäisi, vaan kaikki tehtäisiin loppuun ilman hosumista.

– Siitä tulee loistava tila. Julkisen liikenteen yhteydet ovat niin monipuoliset, että siellä on kaikki herkut tehdä kauppaa.

Vaikka itse muuttaminen inhottaa, on monella hinku uusittuihin tiloihin, jotka ovat viimeisiä asennuksia vaille valmiit.

– Olen käynyt siellä, ja tilaa on saatu avattua valoisaksi ja avaraksi, juustokauppa Lentävän Lehmän yrittäjä Laura Mauno sanoo.

Kauppahallin väistötilat ovat olleet käytössä Hakaniemen torilla vuodesta 2018 lähtien. Varsinkin alkuvaiheessa moni piti ”lasihallia” niin hyvänä, ettei siitä haluttaisi luopua lainkaan.

– Sekä väistötilassa että kauppahallissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Täällä myymälästä on saanut tehdä itsensä näköisen. Ei tämä rakennus kuitenkaan loputtomiin kestäisi, kun elintarviketiloja pestään vedellä. Lattiaa on sen vuoksi korjattu. Se on normaalia, Ahonniska sanoo.

Kauppahallit ovat muuttuneet ravintolakeskittymiksi.

Kalasatamassa asuva Ritva Pohjanoksa on odottanut Hakaniemen kauppahallin aukeamista pitkään. Väistötilassa hän tuli käymään ensimmäisen kerran vasta viime viikon torstaina.

– En tiennyt, miten hyvä tämä onkaan sisältä. Luulin, että täällä on vain jotain ihan pieniä kojuja. Ostin siikaa. Redistä ei saa kovin hyvin tuoretta kalaa. Täytyy tulla käymään täällä useammin. Uudistettuun kauppahalliinhan pääsee sitten helposti suoraan metrolla.

Anu Pohjanoksalla oli kassissa uusia perunoita ja pieni määrä torilta ostettuja mansikoita.

– Viiden kilon laatikko oli vielä liian suolaisen hintainen, hän sanoi.

Yksi asia huolestuttaa hallin yrittäjiä ja asiakkaita erityisen paljon. Hakaniemen hallissa vuodesta 1972 toiminut Reinin Liha suunnittelee myymälän lopettamista tämän vuoden loppuun mennessä.

– Kuluttajien ostotottumukset ovat muutoksessa, joka on näkynyt myymälän myynninkehityksessä useiden vuosien ajan. Kauppahallin sijaan kuluttajat tekevät yhä enemmän lihanhankintansa ruokakaupoista, toimitusjohtaja Arto Pajukko kertoo.

Jatkossa Reinin Lihan toiminta jatkuu Sörnäisten leikkaamossa, jossa palvellaan pääsääntöisesti ravintoloita.

– Kuluttaja-asiakkaita palvelemme edelleen erikoistilauksissa leikkaamosta käsin.

Pajukko sanoo, että kauppahalleilla on yhä tärkeä paikkansa.

– Päivittäisostosten hankintapaikasta kauppahallit ovat muuttuneet ihmisten kohtaamispaikoiksi, ravintolakeskittymiksi ja matkailijoiden vierailukohteiksi. On hienoa, että myös historiallisesti merkittävät kauppahallit kehittyvät yhteiskunnan vaatimusten muuttuessa.

Kesko osti 1950-luvulla perustetun Reinin Lihan vuonna 2018.

Hallissa on nyt viisi kalakauppiasta, kaksi lihamyymälää ja kolme leikkelemyyjää. Yhteensä yrittäjiä on noin 40.

Ekströmin Kalapuodin yrittäjä Svetlana Ekström sanoo, että kala- ja lihakauppojen riittävä määrä on hallin elinehto. Hän on huolissaan myös inflaatiosta.

– Mitä käy ,jos kalan hinta vielä nousee? Kalleimmillaan lohi maksoi 44 euroa kilolta ja siika 50 euroa. Yksi siikafile maksoi jopa 20 euroa. Nyt hinnat ovat laskeneet. Kesällä kaikki tuhlaa, eikä laske rahoja. Mutta mitä sen jälkeen?

Laura Mauno näkee, että ruoan kallistuminen voi olla jopa erikoisliikkeiden valtti.

– Ihmiset alkavat tarkemmin katsoa, mihin rahansa laittavat. Ostetaan hyviä tuotteita, eikä mitä sattuu, josta osa päätyy hävikkiin, juustoliikkeen yrittäjä pohtii.

Taava Ahonniska sanoo, että turistimäärät ovat nousseet tasaisesti. Suurin osa hänen ulkomaisista asiakkaistaan ovat nyt brittejä, saksalaisia ja yhdysvaltalaisia. Myös ranskalaisia on jonkin verran.

– Olen saanut yhteydenottoja ulkomailta, että jotkut ovat siirtäneet joulukuun matkaansa siihen saakka, kunnes hallin remontti valmistuu. He haluavat nähdä sen.

Vielä viime kesänä kaupunki arvioi, että uudistunut kauppahalli aukeaa alkusyksystä 2022. Alun perin hallin piti valmistua vuonna 2020.

Juttua muokattu 14.7. klo 12.30. Täsmennetty Aito Koskisen yrityksen kuvausta. Ahonniska sanoo, että lattiaa on korjattu, koska vesipesu kuluttaa sitä.