Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Ensi viikolla järjestetään poikkeuksellinen olutfestivaali, jossa maisteltavat oluet sisältyvät lipun hintaan – Perustaja: "Aluksi varmaan tiukkaa suorittamista, sitten otetaan rennommin"

Suvilahden Kattilahallissa järjestetään ensi viikonloppuna ensimmäinen Helsinki Haze Wave -olutfestivaali. Paikalle tulee 41 panimoa eri puolilta maailmaa. Tapahtuma on Suomessa poikkeuksellinen, koska maisteltavat oluet sisältyvät lipun hintaan (70–249 euroa).

– Haluamme järjestää ison maailman olutfestarin, jota voi verrata Tallinn Craft Beer Weekendiin tai Mikkeller Beer Celebration Copenhageniin, sanoo tapahtuman perustaja Erkki Häme.

Ulkomailla vastaavissa tapahtumissa maisteluannoksia saa hakea tiskiltä vapaasti. Suomen lainsäädäntö pakottaa järjestäjät luovempiin ratkaisuihin.

– Kävijöille annetaan lehdykkä, johon saadut annokset merkitään.

Tapahtumassa on tarjolla kerrallaan noin 80 olutta, joita maistellaan puolen desin annoksina. Festaria on mainostettu niin, että sisäänpääsyn hinnalla olisi mahdollista maistella kaikki oluet. Tieto oli verkkosivuilla ainakin vielä heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Hämeen mukaan tästä on kuitenkin luovuttu, koska osallistuvien panimoiden ja oluiden määrä on kaksinkertaistunut alkuperäisestä suunnitelmasta.

– Ei kukaan halua tai ehdi juoda 80 olutta, Erkki Häme sanoo.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Valvira ovat selvitelleet tapahtuman laillisuutta. Tapahtumassa olut tarjotaan puolen desin annoksina ja aikaa on neljä ja puoli tuntia.

– Tapahtuma vaikuttaisi olevan alkoholilain mukainen, jos alkoholia sisältyy lipun hintaan maltillinen määrä. Esimerkiksi 50 puolen desin juomalippua vastaisi viittä puolen litran olutta. Silloin ei ylitetä hyviä rajoja, ylitarkastaja Pirkko Lamminpää kertoo.

Entä jos maisteltavana olisi kaikki yli 80 olutta.

–  Se on jo aika iso määrä. Tulee mieleen onko se silloin enää tapahtuman idean mukaista maistelua, vai meneekö juomisen puolelle.

Viime kesänä aluehallintovirasto puuttui Vallilan Konepajan skumppabrunssiin, jossa piti olla mahdollisuus juoda rajattomasti alkoholia sisäänpääsyn hinnalla.

– Tämä [olut]tapahtuma on erilainen. Tuskin kukaan ostaa kallista lippua päihtymistarkoituksessa, Lamminpää pohtii.

Häme kertoi perjantaina, että maistelulippujen määräksi on vahvistettu 50. Häme sanoo, että järjestelyt menevät lakikirjan mukaan. Asiasta on keskusteltu myös viranomaisten kanssa.

–  Suomessa on ennenkin ollut tapahtumia, joissa sisäänpääsyyn kuuluu juomalippuja. Nyt annoksia on enemmän, mutta annokset ovat pienempiä.

Kuusi panimoista tulee Yhdysvalloista.

– Päätähti on Finback. He ovat tuttuja vuosien takaa.

Lähes kaikki panimot lähettävät paikalle omaa henkilökuntaa.

– Helsinki on siitä kiva, että se on vähän eksoottinen. He tulevat mielellään uusiin paikkoihin, Häme tietää.

Häme sanoo, että suurin osa oluista on ipaa, hapanoluita tai tynnyrikypsytettyjä.

– Myös lagereita on paljon. Tapahtumassa maistellaan vahvoja ja intensiivisiä oluita, joiten rinnalle kaivataan kevyempää. Lager on ylipäänsä nousussa. Sitä varten mukana on tsekkiläinen Vinohradský, jonka lager on noussut Helsingissä mielettömään maineeseen. Lisäksi on kaksi alkoholitonta olutta valmistavaa panimoa.

Oluen lisäksi tarjolla on dj-esiintyjien musiikkia ja ruokaa.

– Kattilahallin sisällä on pimemäpi ja rajumpi tunnelma. Ulkona on food truckeja ja rennompaa musiikkia.

Kuinka ihmisillä riittää aikaa kymmenien oluiden maistelun ohella muista palveluista nauttimiseen?

– Alkuun on varmasti tiukkaa suorittamista, että ihmiset saavat maisteltua ne tietyt pakolliset oluet. Sen jälkeen rauhoitutaan ja otetaan rennommin. Tapahtuma on jaettu kolmeen (erikseen myytävään) sessioon, joissa on kaikissa eri oluet. Jokaiselta panimolta on kerralla aina kaksi olutta.

Häme odottaa tapahtumaan yhteensä noin 1 500 kävijää.

Haze Wave 22.–23.7. Suvilahden Kattilahallissa