Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö, että Vantaallakin voi ravustaa? – Saksiniekkojen narraamisessa kannattaa pitää kiirettä: Vantaalla kausi kestää vain reilut kolme viikkoa

Ravustuskausi käynnistyy koko maassa tuttuun tapaan 21. heinäkuuta kello 12. Vantaalla kauden kesto on kuitenkin poikkeuksellinen.

Kun muualla rapumertojen kanssa voi kokeilla onneaan aina lokakuun loppuun asti, Vantaan kaupungin vesialueilla ravustuskausi päättyy jo 15. elokuuta kello 12. Ravustuslupia voivat ostaa vain vantaalaiset.

Vesialueiden omistajana kaupungilla on oikeus säädellä pyyntiä paikallisesti.

Ravustuslupia myydään ainoastaan kaupungin vesialueille Vantaanjoessa ja Keravanjoessa. Syy lyhyeen pyyntikauteen on merestä jokiin nousevien taimenien kutuvaelluksen suojeleminen. Aikarajoituksella halutaan varmistaa, että kaikki pyydykset ja pyydysmerkit saadaan ajoissa pois vesistä hämminkiä aiheuttamasta.

– Vantaanjokea on kehitetty vuosikymmeniä taimenjokena ja siinä on saatu aikaan hyviä tuloksia. Merrat sinänsä eivät aiheuta kaloille vaaraa, mutta kun ihmiset näkevät pyydysmerkkejä, he saattavat erehtyä luulemaan, että alueilla on luvallista kalastaa katiskalla tai verkoilla, kaupungin kalastusteknikko Markku Tiusanen selvittää.

Vantaanjoesta ja Keravanjoesta saaliiksi tulee täplärapuja. Ravustaa saa vain jokien suvantoalueilla, koski- ja virtapaikoille mertojen sijoittaminen on kiellettyä.

Ravustus Vantaalla on uusi asia, siihen on nyt mahdollisuus vasta kolmatta kesää.

– Isompaa ryntäystä ei ole ollut. Viime kesänä meni ehkä viitisentoista lupaa, Tiusanen kertoo.

Oletettavasti niille jonkin verran kuitenkin kysyntää on, koska aikaisempina vuosina on tullut kyselyjä siitä, voiko jossain ravustaa.

Rapukanta eri puolilla Vantaanjokea ja Keravanjokea vaihtelee Tiusasen mukaan suuresti.

– Parhailta paikoilta voi saada oikein hyviäkin saaliita.

Täplärapua jokiin istutettiin 1990-luvulla.

– Ensimmäisen kymmenen vuoden aikana näytti, että istutukset olivat jostain syystä menneet aivan Kankkulan kaivoon eikä minkäänlaista kantaa kehity. Yhtäkkiä se sitten vain ryöpsähti.

Nykyään täplärapu luokitellaan haitalliseksi vieraslajiksi, jonka kantaman rapuruton vuoksi kotoperäisestä jokiravusta on tullut erittäin uhanalainen.

– Jokiravun kanta on tosi heikko.

Ravustuslupia myy Tikkurilan Vantaa-info Dixissä 10 euron kappalehintaan. Lupia saa enintään viiteen mertaan. Lisäksi on oltava maksettuna kalastonhoitomaksu. Sen voi hoitaa muun muassa Eräluvat.fi -verkkokaupassa ja R-kioskissa. Kioskit perivät myynnistä 3 euron toimituspalkkion.

Lue myös:

Rapujuhlissa saa ottaa rennosti – näillä neuvoilla onnistut ja hyödynnät myös rapujen roippeet