Vastaavan ohjaajan mukaan vantaalaisessakin vastaanottokeskuksessa törmää kaksi maailmaa.
Roberto Martínez hymyilee herkeämättä. Iloinen asenne on hänen mukaansa persoonallisuuskysymys. Hymy ei kuitenkaan kerro tyytyväisyydestä.
– Tyytyväisyys tarkoittaa, että halu oppia katoaa, hän sanoo.
Oppimisen halu ei ole Martínezilta kadonnut, ei vaikka takana on vaikeita vuosia.
Martínez tuli Suomeen turvapaikanhakijana joulukuussa 2020 mukanaan kaksi tytärtä ja sisko. Tällä hetkellä he kaikki asuvat vastaanottokeskuksessa Vantaalla.
Se, miten Martínez päätyi turvapaikanhakijaksi Suomeen ja Vantaalle, on pitkä ja surullinen tarina, josta hän haluaa avautua vain virkkeen verran.
– Honduras ei ollut minulle turvallinen paikka, Suomi on.
Haluaisin asunnon Keravalta.
Robert Huberin tien vastaanottokeskuksen vastaava ohjaaja Janica Bah arvelee, ettei kaikilla ole tietoa siitä, että Ukrainan kriisin jälkeenkin Suomen vastaanottokeskuksissa on edelleen paljon turvapaikanhakijoita myös muista maista. Kuten vaikkapa Martínez.
Bah pohtii, miten vuosia turvapaikkaa odottaneet kokevat sen, että ukrainalaisten tilanne on niin erilainen. Valtaosa Ukrainan sotaa paenneista hakee Suomesta tilapäistä suojelua. Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyaika-arvio on tällä hetkellä viikko. Turvapaikkahakemusten käsittely saattaa pisimmillään kestää Bahin mukaan vuosia.
– Vastaanottokeskuksissa törmäävät kaksi maailmaa. Turvapaikkaprosessissa vuosia olleiden maailma ja päätöksen tilapäisestä suojelusta nopeasti saavien Ukrainan sotaa pakenevien maailma, Bah sanoo.
Martínez on päässyt Suomessa uuden elämän rakentamisen alkuun. Hän on alusta alkaen opetellut suomea yötä myöten. Puhelimesta löytyy pitkä rivi suomen kielen e-kirjoja.
Ahkerasta opiskelusta todisteena on hyvä suomen kielen taito. Kuulostaa siltä kuin hän olisi asunut Suomessa pitkään.
Martínezilla on työpaikka, itse asiassa hän on ollut töissä jo pitkään. Tyttäret ovat koulussa, ja neljänä päivänä viikossa ennen työpäivänsä alkua Martínez opettaa vastaanottokeskuksessa muille asukkaille suomea. Sen hän tekee vapaaehtoistyönä.
Ihmisoikeudet ovat yleismaailmallisia, eli ne kuuluvat kaikille. Vastaanottokeskuksissa pidetään ihmisoikeuksien toteutumisen lisäksi huolta muusta tasapuolisuudesta. Vastaava ohjaaja Bah antaa esimerkin:
– Vapaaehtoisina vaikkapa toimintaa vastaanottokeskukselle tarjoavat eivät voi rajata apuaan esimerkiksi vain ukrainalaisille.
Bah pohtii vastaanottokeskuksista ja turvapaikanhakijoista käytyä ja käytävää keskustelua. Hänestä keskustelussa on paljon väärinymmärrystä. Niin sanottuaan Bah myöntää, etteivät kaikki asukkaatkaan aina toimi sääntöjen ja hyvin tapojen mukaisesti.
Martínez kertoo haaveestaan.
– Haluaisin asunnon Keravalta. Uskon, että Kerava olisi tyttärilleni rauhallinen paikka kasvaa.
Muokattu 20.7. 2022 klo 14.28: poistettu Abdulkarim Hamdanin osuudet