Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Se oli päivistä kiinni... sateet saattoivat pelastaa supersadon metsiin – "Tilanne kuitenkin elää vielä..."

Heinäkuun sateet varmistivat hyvän mustikkavuoden, arvioi Luonnonvarakeskus

Mustikan pääsatokausi on alkanut eteläisessä ja keskisessä Suomessa, myös Pohjois-Suomessa ja eteläisessä Lapissa löytyy kypsää marjaa lämpimiltä kasvupaikoilta.

Mustikan pölytys onnistui erinomaisesti, ja marjaa on runsaasti koko maan alueella. Myös puolukan satonäkymät ovat hyvät onnistuneen kukinnan ansiosta.

Mustikan kukista lähes 80 prosenttia pölyttyi raakileiksi saakka. Tulos on erinomainen. Yleensä mustikan kukista päätyy raakileiksi alle 60 prosenttia.

– Myös puolukka pölyttyi tähänastisten havaintojen perusteella hyvin, ja raakileita on melko runsaasti. Tilanne kuitenkin elää vielä, sillä raakilehavaintoja puuttuu jonkun verran Pohjois-Suomesta, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta (Luke) tiedotteessa.

Heinäkuun alun sateet tulivat sopivaan aikaan. Mikäli helteet olisivat jatkuneet, mustikkasato olisi voinut kirjaimellisesti kuivua kasaan viime vuoden tapaan.

Joillakin alueilla eteläisessä Suomessa mustikka ehti kuitenkin kypsyä ennen sateita ja marjakoko jäi pieneksi. Myös puolukka hyötyy sateista, vaikka se kestääkin kuivuutta mustikkaa paremmin.