Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voiko Vantaalle tulla joskus yli 40 asteen hirmuhelteitä? Tämä on kaupungin nykyinen lämpöennätys

Hirmuhelteet ovat saaneet Euroopan kärvistelemään viime aikoina, ja eri maissa on mitattu ennätyksellisiä lämpötiloja.

Esimerkiksi Britanniassa rikottiin hiljattain lämpöennätys, kun Coningsbyssa mittari näytti yli 40 astetta.

Hellesäätä on tullut myös Vantaalle ja muualle Suomeen, mutta lukemat ovat olleet verrattain maltillisia. Esimerkiksi torstaina Vantaalla on päivällä mitattu yli 26 asteen lämpötiloja.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Nina Karusto kertoo, että Vantaan mittaushistorian korkein lämpötila on mitattu vuonna 2010, 28. heinäkuuta: tuolloin kaupungin virallisella mittausasemalla Helsinki-Vantaan lentoasemalla saatiin 33,7 asteen lukema.

– Tämän kesän korkein lämpötila Helsinki-Vantaalla on ollut toistaiseksi 31,3 astetta. Se mitattiin 27. kesäkuuta, Karusto selvittää.

Suomen lämpöennätys on niin ikään vuodelta 2010. Heinäkuun 29. päivä Joensuun lentoasemalla Liperissä mitattiin 37,2 asteen lukema.

Sääennätykset Suomesta ovat tallessa 1900-luvun alusta lähtien.

Ilmatieteen laitos ennakoi, että helteet lisääntyvät jatkossa ilmastonmuutoksen vuoksi.

Voiko Vantaalle ja muualle Suomeen tulla joskus yli 40 asteen hirmuhelteitä? Karusto pitää niitä mahdollisina lähivuosina, mutta ainakaan ihan lähiaikoina niitä ei koeta.

– Kyllä yli 40 astetta varmasti jossain vaiheessa menee rikki. Britanniassakin edellinen lämpöennätys oli 38,7 astetta (nyt 40,3), Karusto arvioi.

– Jos Suomeen tulee yli 40 asteen helteitä, ne tulevat idästä, hän sanoo.

Yleensä kuumimmat helteet saapuvat maahamme läheltä, Venäjän suunnalta.

– Lämmintä ilmaa virtaa tänne myös Länsi-Euroopasta, mutta se ehtii jäähtyä matkan varrella pitemmän välimatkan takia.

Koko maailman mittaushistorian lämpöennätys on niinkin kaukaa kuin vuodelta 1913. Tuolloin USA:n Kaliforniassa mitattiin peräti 56,7 asteen lämpötila Furnace Creek Ranchilla 10. heinäkuuta.

Euroopan virallinen korkein lämpöennätys on 48 astetta. Poikkeuksellinen lukema mitattiin Ateenassa ja Elefsinassa Kreikassa 10. heinäkuuta 1997.