Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Stadin Panimo jyrää muun Suomen olutkilpailussa

Suvilahden vanhassa teollisessa miljöössä toimii Suomen palkituin panimo.

Palkinnot ovat tulleet kovassa kilpailussa. Suomen Paras Olut -kilpailu ei ole paikka, josta kunnia lohkaistaan vain osallistumismaksu maksamalla.

Stadin Panimo menestyy jälleen tänä vuonna erinomaisesti kilpailussa. Se saa laskutavasta riippuen kuudesta kahdeksaan palkintoa.

Oluiden lopullinen järjestys julkaistaan syyskuussa. Mittelöön osallistui alun perin 53:n panimon yli 400:a eri olutta.

Kisan taustalla on oluenkuluttajain Olutliitto ja päätuomarina toimii muun muassa Helsingin Sanomien sivuilta tunnettu oluttoimittaja Jussi Rokka ja kisamestarina Olutliiton hallituksen jäsen Ritu Hurtig.

Semifinalistipanimoja seuloutui 24. Stadin Panimo on saamassa kuusi palkintoa, espoolainen Olarin Panimo viisi ja tuusulalainen Maku Brewing kolme. Lisäksi Vakka-Suomen Panimo saa kaksi palkintoa. Helsingistä Herttoniemen Etko on ehdolla kahdessa sarjassa, Viikin CoolHead Brew yhdessä.

Stadin Panimo osti konkurssiin menneen ja niin ikään monesti palkitun Vakka-Suomen Panimon 2020. Se hankki sekä sen tuotantolaitteiston että tuotemerkit ja jatkaa oluenpanoa Uudessakaupungissa. Oluet erottaa stadissa pannuista tuotemerkki Prykmestar.

Näistä kahdesta syntyi kilpailuissa lyömätön yhdistelmä. Stadin Suvilahden Panimo on voittanut tähän mennessä 42 palkintoa ja Vakka-Suomen Panimo 22 palkintoa. Suomen kolmanneksi palkituimmilla Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla ja Koskipanimolla (Plevna) on molemmilla 19 kunniakirjaa.

Mestareiden mestari on Stadin Panimon omistaja Timo Konttinen, jonka henkilökohtaisella reseptiikalla on irronnut 46 palkintoa.

Kallion kellareista yli 20 vuotta sitten ponnistanut panimo onkin tunnettu tiuhaan vaihtuvasta oluttarjonnasta. Kokeellisessa pienpanimossa on pantu vuosien mittaan kymmeniä eri oluttyylejä ja yli tuhat erilaista olutta.

Teolliset ensiaskeleensa yritys otti Kyläsaaressa 1999, jolloin osakkaina olivat Konttisen lisäksi olutskenestä hyvin tunnetut Kari Likovuori, Ari Järmälä ja Ilkka Sysilä.

Panimo toimi aluksi vanhassa pakastevarastossa, ja sen viereisessä laiturissa viipyili viimeisiä troolareita, kuten oikeassa kalasatamassa kuuluukin. Vanha laitos jäi aluerakentamisen alle ja historiaan jäivät ensioluet Stadin Kundi ja Stadin Friidu, jotka olivat sahteja

Nyt Suomen Paras Olut -semifinaaliin pääsivät vaalea lager -sarjassa Prykmestar Helles ja Stadin Mosaical Lager. Vaalea tai keskitumma ale -sarjassa jatkoon menivät Stadin American Red Ale ja Stadin South Pacific Pale Ale . Uudessa NEIPA-sarjassa menestyi Stadin New England IPA.

Kaikki kolme paikkaa yritys saavutti APA ja Sessio IPA -sarjassa. Lopullinen voittaja tulee kolmikosta Prykmestar West Coast APA, Stadin American Pale Ale ja Stadin West Coast IPA.

Stadin Panimobaari, Kaasutehtaankatu 1.Auki ti-to 15-21, pe 14-22 ja la 12-22.