Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Poliisi on ottanut Kivistön yhdeksi päävalvontakohteistaan, myös valvontakamerat harkinnassa – "Sieltä puuttuu vielä sosiaalinen kontrolli"

Kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine arvioi, että Kivistössä kaupunkisuunnittelun nykykeinot on ”aika hyvin käytetty”.

Vantaan Sanomat kertoi 6. heinäkuuta Kivistön pikkuhiljaa lisääntyneistä ongelmista. Osa haastatelluista sanoi, että viimeisimmän puolen vuoden tai vuoden aikana siellä on ollut aiempaa levottomampaa. Asukkaat puhuivat havaitsemastaan huumekaupasta ja varkauksista. Kivistö on myös ollut otsikoissa ryöstöjen ja väkivallantekojen takia.

Lue lisää: Huumekauppaa, varkauksia, levottomuuksia...asukkaat kertovat, miten Kivistön ongelmat ovat lisääntyneet pikkuhiljaa – "Aiemmin täällä oli rauhallista"

Poliisi on ottanut Kivistön keskustan yhdeksi päävalvontakohteekseen viimeaikaisten ongelmien takia. Itä-Uudenmaan poliisin ylikomisario Jussi Huhtela arvioi, että ongelmat ovat tyypillisiä uuden kehittyvän lähiön lieveilmiöitä.

Kivistöön on muuttanut lyhyessä ajassa huomattavan paljon toisilleen vierasta väkeä niin omistus- kuin vuokra-asuntoihinkin. Jotkut voivat intoutua tekemään tyhmyyksiä ajatellessaan, etteivät he kuitenkaan jää kiinni, koska heitä ei tunneta.

– Siitä on kyse Kivistössäkin, Huhtela kiteyttää.

– Sieltä puuttuu vielä sosiaalinen kontrolli, joka muodostuu pikkuhiljaa, kun ihmiset oppivat tuntemaan toisensa.

Huhtela huomauttaa, että sinällään Kivistö ei ole sen levottomampi kuin muutkaan suuret kaupunginosat. Esimerkiksi Kivistön huumetilanne ei poikkea muista isoista asuinalueista.

– Huumeita liikkuu paljon joka puolella.

Toisaalta julkisilla paikoilla tapahtuneita väkivallantekoja on ollut viime aikoina Kivistössä enemmän kuin monilla muilla alueilla.

Perheasunnot voisivat lisätä vakautta.

– Pahoinpitelyjä on ollut Kivistössä muutama enemmän kuin esimerkiksi Hakunilassa viime viikkoina.

Koronarajoitusten jälkeen ravintolat ovat taas olleet auki normaalisti, mikä on näkynyt Huhtelan mukaan ympäri kaupunkia häiriökäytöksenä ja väkivaltana.

– Poliisivalvonnalla voidaan puuttua tilanteeseen, ja varmasti meno rauhoittuu, kun aikaa kuluu.

Poliisin vinkkelistä Kivistössä on monin paikoin myös rauhallisia alueita. Huhtela arvioi, että poliisi pystyy partioinnillaan kitkemään alueen ongelmia ja estämään niiden pahenemisen.

Poliisi puuttuu myös esimerkiksi luvattomaan ”moporalliin” Aurinkokiven koulun luona ja sääntöjen vastaiseen pysäköintiin, joka on yleistä vielä rakenteilla olevalla alueella.

– Kaupunki voisi asentaa koulun pihalle ajoesteitä. Ja pysäköintipaikkoja pitäisi järjestää lisää, Huhtela ehdottaa.

Vantaa selvittelee, voisiko se tehdä rakenteellisia muutoksia koulun ympäristössä.

– Ei ole kovin yksinkertaista laittaa esimerkiksi ajoesteitä sinne. Niillä ei saa estää alueen luvallista käyttöä, korostaa Vantaan turvallisuuspäällikkö Markus Hammarström.

Hän arvioi, että myös Kivistössä näkyy korona-aikana lisääntynyt ihmisten pahoinvointi.

– Samantyyppisiä ongelmia on laajemmin muuallakin. Ei ole viisasten kiveä siihen, miten näistä päästään eroon.

Vantaan poliisikoordinaattori Kari-Pekka Raulahti kertoo, että kaupunki tekee yhteistyötä poliisin kanssa kaupunkikamerajärjestelmän kehittämisessä. Kaupunki on pohtinut kameravalvonnan sijoittelua ja lisäämistä turvallisuuden parantamiseksi.

–  Varmasti Kivistö otetaan keskusteluun yhtenä mahdollisena alueena.

Nyt kaupunkikameroita on lähinnä vain kaupungin omissa kiinteistöissä. Raulahti muistuttaa, että kamerat olisivat iso investointi mutta vain pieni osa alueen turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä.

Hammarströmin mukaan kaupunki voi poistaa Kivistön ongelmia ensisijaisesti toteuttamalla peruspalveluita, kuten liikunta- ja kulttuuripalveluita, nuorisotyötä, mielenterveyspalveluita sekä koulutusta entistä paremmin. Hän huomauttaa, että Kivistö on vielä keskeneräinen ja sen sosiaaliset piirit ovat vasta muotoutumassa.

– Kun alue valmistuu ja sosiaalinen rakenne tasaantuu, uskon, että tilanne rauhoittuu, hän sanoo.

Ongelmia voi torjua myös kaupunkisuunnittelulla, muun muassa rakentamalla ympäristöstä viihtyisää. Kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine arvioi, että Kivistössä kaupunkisuunnittelun nykykeinot on ”aika hyvin käytetty”. Hän kuitenkin mainitsee uudesta keinosta, joka voisi rauhoittaa aluetta.

– Emme ole perinteisesti säädelleet kaavoissa asuntojakaumaa, mutta se olisi yksi keino: perheasunnot voisivat lisätä vakautta, Laine arvioi.

– Pienet asunnot ovat tärkeitä, mutta jos niitä on liikaa, on liian suuri osuus asukkaista koko ajan muuttamassa alueelle tai sieltä pois. Vantaalla on ehkä luotettu liikaa markkinoihin ja sanottu, että markkina tietää, Laine toteaa.