Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sotungin suorasuu antaa kaiken pois – Taiteilija Risto Vilhusen koti ja ateljee tyhjenevät omista ja kerätyistä teoksista

77-vuotiaan taiteilijan terveys on heikentynyt, mutta ajatus toimii vahvasti ja uusia teoksia syntyy.

Kun tulee ikää, krempat alkavat vaivata. Kuvataiteilija ja taiteen kerääjä Risto Vilhusella, 77, vaan on oma tapansa kertoa niistä.

– Ajattele nyt, ensin meni käsi, sitten kuulo ja näkö, hän virnistää.

Kuopiolaissyntyisellä sotunkilaisella on tapana dramatisoida, mutta totta on, että pari vuotta sitten hän kaatui ja mursi oikean käden värttinäluun. Se piti leikata, mutta jo muutaman päivän päästä Vilhunen tapaili varovasti pensselillä väriä.

– Tästä tuli hyvä, Vilhunen kehuu kättään heiluttaen.

Ja kuulohan ei varsinaisesti mennyt, vaan korvaan oli muodostunut tavallinen vahatulppa, jonka lääkäri poisti huuhtelemalla. Entä se näkö? Siitä selvittiin kaihileikkauksella.

Vakavampaa on se, että Vilhusen verenpaine pomppasi pilviin, kun hän ei ollut sitä vuosiin hoitanut lääkityksellä. Onneksi Vilhusen taiteelliseksi assistentikseen kutsuma ystävä Minna Varpula auttoi lääkäriasioissa ja pahin tilanne on ohi. Mutta hurjana hiihtäjänä sekä marjojen sekä sienien poimijana tunnettu taiteilija joutuu ottamaan rauhallisemmin. Enää hän ei kapua yöpuulle parvelle vaan nukkuu sängyssä ja turvautuu rollaattoriin.

Kunnon heikkeneminen ei kuitenkaan ole estänyt taiteilijan luovuutta. On käynyt oikeastaan päinvastoin.

– Sellaisella tahdilla, jolla nyt teen, en ole koskaan tehnyt.

Kotiateljeessa syntyy pop-ikoneita akryylilevylle. Uusimpia teoksia oli hiljattain esillä Helsingissä Galleria Duetossa. Pop-taiteella Vilhunen ammattilaisuransa aloittikin 1960-luvulla.

Lue myös: Taidemuseo Artsi on nyt Leonardo Vilhun valtakunta – Kokoelmateoksista koottu näyttely esittelee monipuolista ja tuotteliasta elämäntyötä taiteilijalta, joka itse kutsuu taiteentekoaan lepäämiseksi

Voimien ehtyminen on kuitenkin saanut hänet pohtimaan, että käytännön asioita kannattaa hoitaa, kun vielä jaksaa ja pystyy. Jo vuonna 2018 Vilhunen lahjoitti mittavan, lähes 900 esinettä käsittäneen ikonikokoelmansa ja muuta kristillistä esineistöä Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiölle Kuopioon. Vilhunen ei kuitenkaan malttanut lopettaa ikonien keräämistä siihen ja ortodoksiseen kirkkomuseoon Riisaan on taas lahjoitettavaa satamäärin. Lisäksi hän tyhjentää ateljeensa. Teokset, omat ja muiden taiteilijoiden, siirtyvät Kuopion taidemuseoon.

Eesteettisyys on ollut Vilhuselle aina tärkeää ja hänen kotinsa on kauneuden sekä taiteen runsaudensarvi. Nyt on pelkistetyn tyylin vuoro, kun seinät ja hyllyt ovat tyhjentyneet. Kun Vilhusesta aika jättää, Vantaan kaupungille testamentatusta kodista tulee todennäköisesti taiteilijaresidenssi.

Lue vielä: Vantaa ennen ja nyt | Taiteilija Risto Vilhusen muistiinpanot yhden vuoden sadonkorjuusta ovat hämmästyttävät: kymmeniä litroja papuja, 15 litraa yrttejä ja 430 litraa suppilovahveroita

Tuliko ähky ja väsymys museokäynnillä? Taiteilija antaa vinkit miellyttävään taidenautintoon