Vaarallisten jätteiden polttolaitos huolestuttaa Vaaralassa, mutta Fazerin suklaatehtaan lähtöön se ei ole syynä

Mahdollinen onnettomuusriski ja ympäristövaikutukset arveluttavat.

Vantaan Energian suunnittelema vaarallisten jätteiden polttolaitos ei saa varauksetonta hyväksyntää kaikilta. Ympäristöluvan myöntävälle aluehallintovirastolle (avi) jättivät muistutuksen tai mielipiteen kaksi yksityishenkilöä, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri, Vesiluonnon puolesta -yhdistys, Vaarala Seura ja elintarvikekonserni Fazer.

Kaikkia yhdistää huoli ympäristöstä ja turvallisuus mahdollisessa onnettomuustilanteessa.

Vaarallisten aineiden polttolaitoksen hanke on saanut jotkut vastustajat liikkeelle myös huhun muodossa. Väitetään, että polttolaitoksen tulo olisi vaikuttanut siihen, että Fazer ei laajenna Vantaalle vaan rakentaa uuden makeistehtaan Lahteen. Tämän huhun Fazerin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Joséphine Mickwitz ampuu alas.

– Vantaan Energian suunnitelmilla ei ollut vaikutusta Fazerin makeistehtaan sijoituspäätökseen.

– Lappeenrannan makeistehtaan ja Vantaan suklaatehtaan toiminnot yhdistävälle uudelle makeistehtaalle etsittiin sijoituspaikkaa Fazerilan tontin ulkopuolelta sen tarvitseman ison maa-alueen vuoksi. Uuden makeistehtaan rakentaminen Fazerilan tontille ei ollut mahdollista, Mickwitz sanoo.

Lahti on varannut Fazerille 34 hehtaarin kokoisen alueen Pippo-Kujalan teollisuusalueelta.

Mickwitz huomauttaa myös, että Vaaralaan jää suklaatehtaan siirryttyä Lahteen paljon muita Fazerin toimintoja: suurleipomo, keksitehdas, vierailukeskus ja pääkonttori. Olisihan yhtiö halunnut nekin pois Vantaalta, jos polttolaitos runsaan kilometrin päässä olisi kiusannut sitä liikaa.

Mickwitz toteaa kuitenkin, että yhtiön mielestä ei ole asianmukaista, että vaarallisten jätteiden polttolaitoksen sijoittamista suunnitellaan tiheästi asutetun pääkaupunkiseudun välittömään yhteyteen. Alue on lisäksi herkkää pohjavesialuetta, jossa harjoitetaan maanviljelystä ja elintarviketuotantoon liittyvää teollista toimintaa. Myös Valion tehdas sijaitsee Vaaralassa.

 – Hankkeeseen liittyy mielestämme merkittäviä riskejä, Mickwitz sanoo.

Riskit voisivat realisoitua esimerkiksi vaarallisten jätteiden kuljetuksissa.

Lue myös: Yritysten kierrätyskelvoton jäte palaa nyt Ojangossa – Lisäkapasiteetti pitää vantaalaisten kaukolämmön hinnan tasaisena

Vantaan Energia pyrkii hiilineutraaliksi 2030 uusilla investoinneillaan – "Asiakas ei joudu maksumieheksi", vakuuttaa toimitusjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut