Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Åvikin huvila rakennettiin Tikkurilan Silkkitehtaan johtajan kodiksi

Vantaa ennen ja nyt: Suositun Åvikin leikkipaikan tilalla sijaitsi ennen arvohuvila.

Kesällä 2020 avattu Åvikin leikkipaikka sijaitsee kauniilla paikalla Tikkurilan jokirannan puistoalueella. Nimensä se on saanut samalla tontilla aiemmin sijainneesta Åvikin huvilasta.

Huvila-ajasta alueella on jäljellä vielä ympäristön hienot vanhat puut sekä kivestä hakatut aidan portinpylväät, joiden välistä kuljettiin Tikkurilantieltä huvilan pihaan.

Lue myös: Tältä näyttää uusi Åvikin leikkipuisto

Useammasta kohtaa halkeillut Villa Åvik purettiin vuonna 2013. Rapattu kivitalo oli perustettu epävakaalle savimaalle ilman paalutusta ja se valui hitaasti kohti jokea.

Åvik oli toiminut 1970-luvulta lähtien Vantaan kaupungin edustushuvilana, mutta alun perin se oli rakennettu vuonna 1952 lähellä sijainneen Tikkurilan Silkkitehtaan teknisen johtajan kodiksi.

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmaan saatiin tänä vuonna lahjoituksena valokuvia ajalta, jolloin Villa Åvik oli vielä Silkkitehtaan omistuksessa.

Kolmilapsinen Kranckin perhe muutti huvilaan vuonna 1958 isä Moritz Kranckin aloitettua työt Silkkitehtaan uutena teknisenä johtajana.

1960-luvun valokuvissa näkyy keltainen huvila joentörmällä ja sitä ympäröivää puutarhaa, jossa kasvoi hedelmäpuita ja marjapensaita. Puutarha jatkui rannassa vanhalle myllylle asti.

Perheen lapset leikkivät samoilla paikoilla kuin Åvikin leikkipaikan lapset nyt, mutta pääasiassa keskenään, sillä sen ajan tiukempi luokkajako rajoitti muun naapuruston kanssa seurustelua.

Puutarhaa ei rannan puolelta ollut aidattu ja vanhemmat varoittelivat lapsia veteen joutumisesta. Tehtaiden saasteiden takia ei rannassa myöskään ollut uimapaikkaa tai laituria.

Perhe asui Åvikissa vuoteen 1976 asti. Sen jälkeen Vantaan kaupunki osti huvilan.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.