Lämmityksen kallistuminen on saanut asunnon etsijät varovaisiksi – "Isolle sähkölämmitteiselle talolle voi olla tosi haasteellista löytää ostaja"

Yhä useampi asunnon hankkija on kiinnostunut siitä, voiko pientalon lämmitysjärjestelmää vaihtaa.

Lämmityskulujen merkitys on kasvanut pientalon hankinnassa sähkön hinnan viimeaikaisen nousun takia. Vantaalaisen pientalon hankintaa suunnittelevat kyselevät entistä useammin lämmityskuluista, energiansäästökeinoista ja siitä, voiko lämmitysjärjestelmää muuttaa vähemmän energiaa kuluttavaksi.

– Kyllä lämmityskulujen nousu mietityttää ihmisiä, ja asumiskulut yleensäkin. Muutama vuosi takaperin niistä ei oltu niin kiinnostuneita, sanoo Vantaan Habitan toimitusjohtaja Santeri Mäkinen.

Juuri nyt suuret sähkölämmitteiset, energiaremontoimattomat omakotitalot eivät ole välttämättä niitä houkuttelevimpia kohteita.

– Isolle sähkölämmitteiselle omakotitalolle voi olla tosi haasteellista löytää ostaja, kertoo Solid Housen myyntipäällikkö Tiina Kivelä.

Kivelä kuvaa tilannetta "jännäksi".

Vesikiertoisia keskuslämmityksiä muutetaan paljon maalämpöön.

– Kun korona tuli, isot omakotitalot, joissa on aula- ja harrastetiloja, menivät tosi hyvin kaupaksi. Väki halusi harrastaa ja tehdä töitä kotona. Nyt lyhyessä ajassa on tullut muutos: talojen ostajat miettivät tarkkaan, mitkä tilat ovat tarpeellisia.

Aiempaa useampi pientalosta kiinnostunut kysyy asuntonäytöillä, voiko lämmitysjärjestelmää muuttaa energiatehokkaammaksi tai miten kulutuksessa voi säästää.

–Eri vaihtoehtoista kysellään välittäjältä paljon. Vesikiertoisia keskuslämmityksiä muutetaan paljon maalämpöön ja olemassa olevan järjestelmän oheen asiakkaat monesti valitsevat hybridilämmitysjärjestelmiä täydentämään ja tehostamaan toisiaan, kertoo Huoneistokeskuksen Vantaan myyntijohtaja Marko Perälä.

– Yhä useammin nousee myös esiin energiayhtiöiden kilpailutuksen merkitys, hän sanoo.

Energiakuluissa voi säästää pitkällä tähtäimellä esimerkiksi asentamalla aurinkopaneelit, sisälämmöneritykset tai ilmalämpöpumput. Kivelän mielestä lain edellyttämän, talon myyntiin liittyvän energiatodistuksen merkitys on kasvanut.

– Aiemmin todistusta on vähäteltykin, mutta nyt sen olemassaolo on tosi tärkeä, sillä siihen on kirjattu, miten talon energiankulutuksessa voi säästää.

Perälä taas arvioi, että energiatodistuksen sijaan asiakkaat pohtivat aiempaa enemmän perheensä todellisen käytön kautta syntyviä kokonaiskuluja.

Lämmityskulut kiinnostavat etupäässä pientalojen hankkijoita, sillä niissä on enemmän lämmitettäviä tiloja kuin kerrostaloasunnoissa.

– Vantaalla suurin osa kerrostaloasunnoista lämpenee kaukolämmöllä, Mäkinen toteaa.

Mäkinen huomauttaa, että hyvät asunnot menevät aina kaupaksi – lämmityskulut eivät yksinään määrää ostopäätöstä.

Haastateltavat arvioivat, että sähkön hinnan nousu ei ole sinällään vielä, ainakaan merkittävästi, vaikuttanut asuntokauppaan. On kuitenkin odotettavissa, että jatkossa sellaisten pientalojen myynti paranee, joiden energiaratkaisut koetaan ympäristöystävällisiksi ja käyttökuluiltaan edullisiksi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut