Vantaalla voi pian taas katsella leffoja ulkona jättivalkokankaalta – "Päätimme valita neljä elokuvaa, joilla on vähän erilainen luonne"

Leffapikniksarjan tapahtumia vietetään elokuun aikana Tikkurilassa, Kivistössä, Pakkalassa ja Hakunilassa.

Jo perinteeksi muodostuneet elokuun leffapiknikit pyörähtävät käyntiin Vantaalla ensi keskiviikkona. Tuolloin Tikkurilan Kirjastopuistossa esitetään Einari Paakkasen ohjaama Karaokeparatiisi -dokumentti.

– Se on ennakkonäytös, eli dokumentin voi nähdä Tikkurilassa ennen naapureita. Veikkaan, että siitä tulee syksyn leffatapaus, sanoo Pop Up Kino Helsingin tuottaja Janne Hulkkonen.

– Dokumentti laajenee karaokesta kuvaamaan suomalaista sielunmaisemaa: se on samaan aikaan koskettava ja hauska. Odotamme paikalle myös tekijävieraita.

Leffapiknikit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia koko perheen tapahtumia, jotka järjestetään Pop Up Kino Helsingin ja Vantaan kulttuuripalveluiden yhteistyönä. Elokuvat esitetään jättivalkokankaalta.

Leffapikniksarjan toinen elokuva, Mamma Mia!, näytetään Kivistön Kenraalinpuistossa 19. elokuuta. Abba-yhtyeen hittejä ja romantiikkaa pursuilevan musikaalin aikana on lupa laulaa mukana.

– Se on ulkoilmaleffojen klassikko, Hulkkonen kiteyttää.

Siitä tulee syksyn leffatapaus.

24. elokuuta esitetään Backaksen kartanon puistossa Coda – Kahden maailman välissä. Se voitti tänä vuonna Oscar-palkinnot parhaasta elokuvasta, sovitetusta käsikirjoituksesta ja miessivuosasta.

– Sekin on hyvän mielen elokuva, mutta sitä katsellessa silmäkulmatkin voivat vettyä. Kuurot pääsevät harvoin esille elokuvissa, ja tässä leffassa kerrotaan heidän elämästään.

Backaksen leffailtaa edeltää lastenelokuvanäytös kartanon tapahtumakeskus Puimalassa, sisätilassa, jossa pyörii vauhdikas Vinski ja näkymättömyyspulveri.

Viimeinen leffapiknik vietetään 27. elokuuta Hakunilassa, Håkansbölen kartanon puistossa. Silloin nähdään brittiläisestä aatelistosta kertova Downton Abbey: Uusi aikakausi, joka oli tänä vuonna ensi-illassa.

– Meillä oli kaupunginmuseon kanssa ajatuksena, että elokuva voisi liittyä Håkansbölen kartanon historiaan. Täälläkin on ollut kartanoväkeä, mutta kehitys on mennyt eri tavalla kuin Englannissa, Hulkkonen kertoo.

Leffapiknikit alkavat noin kello 20, ja elokuvia aletaan esittää noin kello 21.15–21.30. Ennen sitä yleisö voi kuunnella musiikkia ja nauttia ruuasta ja juomasta. Omat eväät on sallittu Tikkurilassa, Kivistössä ja Hakunilassa, ja tapahtumissa on myös kahvi- ja ruokamyyntiä. Backaksen kartanon pihalla ruoka ja juoma ostetaan ravintolan kioskista, ja siellä tapahtumassa on A-oikeudet.

Ulkoilmanäytöksissä viltti tai muu istuin ja lämmin pukeutuminen ovat valttia. Tapahtumat pidetään säävarauksella.

Leffapikniksarja järjestettiin ensi kerran Vantaalla 2019, ja nyt se pidetään neljättä kertaa.

– Tapahtumia on voinut järjestää myös koronaoloissa, sillä katsomot ovat väljiä ja meno on rauhallista. Edellisvuosina näytöksissä on ollut 200–500 henkeä, mutta esimerkiksi Kivistöön mahtuisi jopa tuhansia ihmisiä. Mutta emme odota sellaisia yleisömääriä, Hulkkonen naurahtaa.

Hulkkosen mukaan leffapiknikeillä halutaan luoda uutta kulttuuritarjontaa alueille, joilla sitä ei ennestään liiemmin ole.

Hän kertoo, että järjestäjät pohtivat, voisiko tämänvuotisilla elokuvilla olla jokin yhteinen teema, mutta ajatuksesta luovuttiin, koska teeman valinta koettiin hankalaksi ja turhaksi.

– Päätimme valita neljä elokuvaa, joilla on vähän erilainen luonne.

Näytökset

Leffapiknikit

10.8. Tikkurila, Kirjastopuisto: Karaokeparatiisi (Suomi 2022, ennakkonäytös) 1 t 15 min, S

19.8. Kivistö, Kenraalinpuisto: Mamma Mia! (USA/Englanti/Saksa, 2008) 1 t 49 min / S

24.8. Pakkala, Backaksen kartanon puisto: Coda – Kahden maailman välissä (USA, 2021) 1 t 52 min / K-12. Lapsille klo 17 Puimalassa: Vinski ja näkymättömyyspulveri (Suomi, 2021) 1 t 20 min / K-7

27.8. Hakunila, Håkansbölen kartanon puisto: Downton Abbey: Uusi aikakausi (Englanti, 2022) 2 t 5 min / S

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut