Finavia varoittaa: Älä jätä matkalaukkua valvomatta edes lyhyeksi aikaa Helsinki-Vantaalla – voi aiheuttaa turvallisuushälytyksen

Valvomatta jätetty matkalaukku voi laukaista turvallisuushälytyksen Helsinki-Vantaan lentoasemalla, varoittaa lentokenttäyhtiö Finavia verkkosivuillaan.

Matkustajan tulisi aina olla näköyhteydessä laukkuunsa ja muihin tavaroihinsa ja pitää niistä hyvää huolta.

Valvomattomia tavaroita pidetään lentoasemalla turvallisuusriskinä. Siksi lyhyeksikin aikaa valvomatta jätetty laukku aiheuttaa turvallisuushälytyksen, kun lentokenttähenkilökunta huomaa sen.

Lue lisää: "Löytölaukkuja tulee liian paljon" – Lentomatkustus on lisääntynyt huomattavasti, ja se näkyy selvästi myös poliisin arjessa Helsinki-Vantaalla

Finavian turvatoiminnoista vastaava johtaja Ari Kumara kertoo artikkelissa, että lentoaseman henkilökunta on ohjeistettu ilmoittamaan valvomatta jääneistä laukuista turvahenkilöstölle, joka puolestaan työskentelee tiiviisti poliisin kanssa.

Matkalaukkuja jätetään valvomatta todennäköisimmin Helsinki-Vantaalla turvatarkastuksen ulkopuolisilla alueilla. Valvomattomia laukkuja löytyy lentoasemalla useita kertoja viikossa.

– Ihmiset tuppaavat jättämään laukkunsa valvomatta esimerkiksi ravintoloissa, oleskelualueilla ja lähtöhallissa, kun he nousevat paikaltaan käydäkseen wc-tiloissa tai ostamassa jotakin, Kumara selvittää artikkelissa.

– Liian usein, Kumara toteaa.

Joissakin tapauksissa matkatavarat palautetaan omistajilleen. Näin voidaan kuitenkin tehdä vasta monien tärkeiden vaiheiden, kuten valvontakameroiden tallenteiden läpikäymisen, jälkeen.

Jos omistajaa ei löydetä, löytölaukut viedään Helsinki-Vantaan tuloaulassa sijaitsevaan löytötavarapalveluun.

– Luonnollisestikin matkalaukun täytyy läpäistä tiukat tarkastukset ja se pitää todeta turvalliseksi ennen kuin se voidaan tuoda löytötavarapalveluun, Kumara huomauttaa.

Kumaran mukaan oikean omistajan löytäminen ei aina ole mahdollista.

– Pidä laukkusi mukanasi koko ajan. Jos huomaat valvomatta jääneen matkalaukun, älä koske siihen. Ilmoita siitä välittömästi lentokentän henkilökunnalle, Kumara neuvoo.

Finavian vuonna 2019 julkaistu artikkeli on nyt varsin ajankohtainen, sillä lisääntynyt lentomatkustus on kasvattanut viime aikoina löytölaukkujen määrää Helsinki-Vantaalla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut