Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luoteis-Vantaalla, Nurmijärven kyljessä, asutaan syrjässä metsän ja kallioiden keskellä, mutta lähellä kaikkea – "Täältä lähdetään ainoastaan jalat edellä”

Syväoja on vähän kuin se sarjakuvan kuuluisa gallialainen kylä.

Tällaisia paikkoja tavataan kutsua idyllisiksi lintukodoiksi. Se on vähän kulunutta, mutta Syväojan kohdalla aivan oikeutettua. Asuinalueen noin 50 omakotitaloa sijaitsevat vehreillä, isoilla tonteilla, joilla kasvaa kukkia ja hyötykasveja. Joitakin uima-altaitakin pilkottaa pihoilta. Syväoja-kylttiä ei ole sotkettu spraymaalilla.

Luoteis-Vantaan Syväojalta, Vanhan Hämeenlinnantien länsipuolelta, on Helsinkiin noin puolen tunnin automatka, mutta kiireestä ja kuhinasta ei kieli muu kuin taustalla vaimeasti huriseva Hämeenlinnanväylä.

– Täällä ollaan poissa, mutta pääkaupunkiseudun riennot ovat saavutettavissa, kiteyttää Syväojan Omakotiyhdistyksen hallituksen jäsen Antti Nupponen.

Hieman samantyyppisiä pieniä asuinalueita, ”syrjäisiä paratiisejä” on Länsi-Vantaalla muitakin, kuten vaikkapa Riipilän Rajakoski Vantaan, Nurmijärven ja Tuusulan leikkauspisteessa tai Peräjänkulma Luhtanmäessä.

Syväoja kuuluu Luhtaanmäen kaupunginosaan, jossa asui vuoden 2021 lopulla yhteensä 278 henkeä. Heistä arviolta noin 170 asuu Syväojalla, joka alkoi rakentua 1950–60-luvuilla.

Nupponen, 69, muutti Syväojalle vanhempiensa kanssa 1958, kun hänen isänsä rakensi omakotitalon Karrintielle. Hän oli silloin 6-vuotias. Nuoruudessaan Nupponen vietti 15 vuotta muualla, mutta palasi Syväojalle. Nykyisin hän elää isänsä rakentamassa talossa, jonka naapurissa asuu seuraavaakin polvea.

– Tämä on mukava yhteisö. Ihmiset tuntevat toisensa ja tutustuvat toisiinsa luontevasti, Nupponen sanoo.

Kun tänne tulee Helsingistä vieraita, he ovat yllättyneitä.

Monet asukkaat ovat asuneet Syväojalla vuosikymmeniä eivätkä asukkaat vaihdu usein.

– Täältä lähdetään ainoastaan jalat edellä, Nupponen naurahtaa.

Hän tietää, että alueella on nyt kolme taloa myynnissä. Valtaosa Syväojan taloista on valmistunut vuosikymmeniä sitten, mutta 2000-luvullakin on rakennettu.

Syväojan lähin juna-asema on Kivistössä, jonne ajaa muutamassa minuutissa. Nupponen kertoo, että kauppatarpeet hoidetaan Nurmijärven kunnan puolella Klaukkalassa, joka on ihan heti kulman tai siis kuntarajan takana. Syväojalaisten postiosoitekin on 01800 Klaukkala.

Vantaan kaupungin palveluita pitää hakea Kivistöstä tai Myyrmäestä. Oma auto on melkein pakko olla, mutta vaikkapa Elielinaukiolle pääsee bussilla Vanhalta Hämeenlinnantieltä tai hiukan pidemmän kävelymatkan päästä Klaukkalantien pysäkiltä.

Tiehoitokunnan asiat tuovat ihmiset yhteen ja yhteiset taistot, kuten louhosten vastustaminen lähistölle Lamminsuon luonnonsuojelualueen tuntumaan. Valitusprosessit ovat päättyneet asukkaiden eduksi ja Nupponen kertoo, että omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Niina Ihalainen on ollut valitusprosesseissa valtava voimavara.

– Me olemme kuin gallialainen kylä, hän määrittelee viitaten Asterix-sarjakuvan piskuiseen kylään, joka panee menestyksellisesti kampoihin roomalaisille.

Ihalainen on asunut Syväojalla vuodesta 1974.

– Käytännössä koko ikäni.

Ihalainen kertoo, että alku oli elämistä jalasmökissä, mutta nyt tontilla komeilee paritalosta yhdistetty pinta-alaltaan yli 400 neliömetrin omakotitalo.

Ihalainen on henkeen ja vereen vantaalainen. Yrittäjää harmittaa, että muualla asuvilla on Vantaasta niin negatiivinen mielikuva.

– Kun tänne tulee Helsingistä vieraita, he ovat yllättyneitä.

Vieraat odottavat Vantaalle tullessaan jotain ihan muuta kuin vehreää metsäpuistoa, kuten Ihalainen kuvaa tonttiaan.