Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vandersin huipulle noussut SE-uimari Kalle Mäkinen suuntaa seuraavaksi Yhdysvaltoihin – "Duunia on tehty paljon, ja nyt ollaan hilkulla kansainvälisestä tasosta"

Suomen mestaruuksia kahminutta uimaria odottavat seuraavaksi opinnot ja lajiarki Yhdysvalloissa.

Länsivantaalaisen Vanders-uimaseuran uimari Kalle Mäkinen on hivuttautumassa kohti absoluuttista kärkeä. Tai sen hän on ehkä jo saavuttanut, koska reilu parikymppinen suurlupaus katsoo menneisyyteen ylpeänä.

– Monella on jokin suuri tavoite edessä, eikä mennyttä pidetä välttämättä minään. Tykkään nauttia menneistä, mutta katseet ovat samalla edessä, 50 metrin vapaauinnin erikoismies järkeilee.

Edessä ovat seuraavaksi Alabaman Auburnin yliopistossa alkavat nelivuotiset bisnesopiskelut.

– Se on yksi perinteikkäimmistä uimakouluista. He tarjosivat stipendiä, ja siihen oli pakko tarttua. Pientä stressiä on ollut, mutta se on ilmennyt hyvällä tavalla.

Avoin ja analyyttinen Mäkinen kokee, että uiminen tarvitsee vastapainon, jotta arjen kuorma pysyy hallittavana.

– Uinti vaatii sen verran paljon treeniä, että Suomessa normaalitahtinen yliopisto-opiskelu olisi liian rankkaa.

Mäkinen otti joulukuussa viisi Suomen mestaruutta ja Suomen ennätyksen 50 metrin selkäuinnissa ajalla 25,61. Hän rikkoi samalla selkäuinnin 24 vuotta vanhan Suomen ennätysajan.

Suomessa normaalitahtinen yliopisto-opiskelu olisi liian rankkaa.

– Hommat lähtivät sen verran kovaa liikenteeseen, että tiesin huipulle murtautumisen tulevan. Tähän kauteen oli kiva jatkaa, kun viime kausi meni hyvin.

– Ennätys meni rikki reilusti. Se oli mörkö uintipiireissä, kun moni oli käynyt lähellä. Ennätys vaati oikeastaan vain pari kisatoistoa.

Yksi menestyksen syistä on Ari-Pekka Liukkonen. 50 metrin vapaauinnissa EM-kultaa ja EM-pronssia ottanut Liukkonen on toiminut Mäkisen treenikaverina.

– Duunia on tehty paljon, ja nyt ollaan hilkulla kansainvälisestä tasosta. AP:n kanssa voi jutella, samoin valmentaja Marko Malvelan.

Mäkinen on tehnyt lisäksi pitkään yhteistyötä vantaalaisen valmentajan Anttoni Laitisen kanssa. Tätä uimari kehuu vuolaasti.

– Ollaan menty yhdessä eteenpäin. Yhteistyö on ollut tosi hyvää. Olen iloinen, että uinnin taso on saatu Suomessa ylemmäksi, polvivaivat selättänyt Mäkinen iloitsee.

Yksi isoimmista tason todistamisen paikoista on Pariisin vuoden 2024 olympiakisat.

– Tässä on liikkuva osa se, että treeniympäristöni vaihtuu. Mutta esimerkiksi AP on näyttänyt sen, että pitää olla kärsivällinen. Arvokisakulta voi tulla kolmekymppisenäkin.

Uudessa treeniympäristössä, Alabaman osavaltiossa on vajaat viisi miljoonaa asukasta ja Suomessa reilut viisi miljoonaa.

– Koulun jenkkifutisstadionilla on paikat 100 000 katsojalle.

– Minun päälajini maailmanennätysmies ja kaikkien aikojen toiseksi nopein ovat käyneet sen koulun. Toiminta on tosi ammattimaista.

Onko espoolainen Mäkinen saanut vinoilua siitä, kun Vantaa on vienyt häneltä lajin takia paljon aikaa?

– Ehkä jotain pientä, muttei merkittävää. Naapurikaupungissa on huomattu, että hommat toimivat Vantaalla hyvin. Varsinkin uintiin olosuhteet ovat erittäin hyvät. Kiitollinen pitää olla.