Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tikkurilan paraatipaikalla sijaitsevan tontin kohtalo on jälleen avoinna –  Vantaan kaupunki sai salaisen summan korvauksena hankkeen kaatumisesta

Tuleeko Kielotien varressa sijaitsevalle tontille hyvinvointialueen palveluja, kaupungin toimitilaa vai asuntoja? Vastausta ei ole kellään.

Tikkurilan keskustassa osoitteessa Kielotie 13 sijaitsevan tontin kohtalo on kysymysmerkki. Kenelläkään ei ole vielä tietoa siitä, mitä tontille rakennetaan.

–  Tontille toteutettavan hankkeen suunnittelu aloitetaan alusta, Vantaan kaupunkiympäristön apulaiskaupunginjohtaja Tero Anttila myöntää.

Vielä puolisen vuotta sitten oltiin siinä uskossa, että tontille nousee seuraavien vuosien aikana Tikkurilan maamerkiksikin nimetty hybridirakennus, jossa on asuntoja ja toimitilaa. Nyt tiedetään, ettei niin tule käymään. Hybridirakennuksen toteuttajaksi valittu Lehto Tilat Oyj ja Vantaan kaupunki purkivat hankesopimuksen kesäkuussa.

Lue myös: Tikkurilan keskustan huimat suunnitelmat ottivat takapakkia – kaupunki päätti sopimuksen kesäterassin paikalle suunnitellun "maamerkin" rakentajan kanssa

Lehto ilmoitti, ettei se voi toteuttaa hanketta aiemmin sovitulla hinnalla kohonneista materiaalikustannuksista ja raaka-aineiden saatavuuteen liittyvistä vaikeuksista johtuen.

Hankkeessa eteneminen lopetettiin yhteistuumin, sopimuksella. Millaisen korvauksen Vantaan kaupunki sai hankkeen kariutumisesta?

– Sopiminen tarkoittaa, että molemmat osapuolet ovat hyväksyneet sopimuksen sisällön. Tässä tapauksessa sopimuksessa oli tietenkin myös taloudellinen elementti, Anttila toteaa.

Vastauksesta on helppo tulkita, että Lehto maksaa kaupungille korvauksia. Lehdolta saadun korvaussumman suuruus on salainen.

Kokonaisuutena sanktiot ovat suuria.

Elokuun alussa julkaistussa Lehto Group Oyj:n puolivuotiskatsauksessa mainitaan, että jatkuviin toimintoihin kohdistuvan noin 21 miljoonan liiketappion syynä tammi-kesäkuussa olivat paitsi muutamien toimitilahankkeiden jatkunut tappiollisuus myös joidenkin urakkasopimusten purkamisesta aiheutuneet sanktiomaksut.

Yksittäisen sopimuksen purkamisesta maksetun sanktion suuruutta Lehto ei kommentoi.

– Kokonaisuutena sanktiot ovat suuria, Lehto Tilat Oy:n palvelualueen johtaja Matti Koskela toteaa.

Suunnittelussa on Anttilan mukaan palattu lähtöruutuun. Mitään virallista suunnitelmaa ei ole tällä hetkellä olemassa.

Tikkurilan suuralueelta on etsitty paikkaa hyvinvointikeskukselle, voisiko hyvinvointialueen palveluja tulla Kielotien tontille?

– Kaikki on mahdollista, Anttila vastaa.

Hän lisää, ettei kaavailtu hyvinvointikeskus kokonaisuudessaan mahtuisi Kielotie 13 -tontille. Anttila huomauttaa myös, että keskuksen sijoittamista muualle on valmisteltu pitkään. Muut vaihtoehdot ovat tontti Jokiniemessä, Tikkurilan terveysaseman tontti sekä aikuisopiston Opistotalon tontti.

Kielotien tontin rakentamista koskeva kilpailutus tehtiin vuonna 2017. Tikkurilan keskusta on sen jälkeen kokenut valtaisan muutoksen. Anttila pitää hyvin epätodennäköisenä, että tontille tulisi vain asuntorakentamista. Ympärillä on jo paljon uusia asuntoja.

– Suurella todennäköisyydellä tontille ei tule myöskään aiemmin suunniteltua hybridirakennusta.

Havainnekuvia rakennuksesta on esitetty julkisuudessa, myös Vantaan Sanomissa.

Huima kuva: Tällaista ennennäkemätöntä hybridirakennusta suunnitellaan keskelle Tikkurilaa – Vantaan kaupungin toimitalon katolle tulee sata asuntoa

Suunnitelmiin liittyy myös Vantaan ratikka. Mikäli ratikka päätetään rakentaa, se tulee kulkemaan Tikkurilassa osin tunnelissa. Jos Lehdon hanke olisi edennyt aikataulussa ja ratikka päätettäisiin rakentaa, Tikkurilassa olisi voinut olla käynnissä kaksi valtaisaa rakennushanketta yhtä aikaa.

Koska tontilla alkaa tapahtua? Anttila on varovainen ennustaessaan ja toteaa, että tontilla tuskin tapahtuu mitään merkittävää vielä kahteen vuoteen.

Kaupunginhallitus pohti tontin kohtaloa iltakoulussaan maanantaina 8. elokuuta.

Lue myös: Kukaan ei tiedä, milloin Tikkurilan paraatipaikalle suunnitellun "Vantaan uuden maamerkin" rakentaminen alkaa – Rakennusyhtiön vaikeudet ovat tiedossa

Kaupungin uuden toimitalon katolle rakennetaan kolme kerrostaloa pihoineen – Tikkurilan hybridirakennus on ensimmäinen Vantaalla