Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kehitysvammainen Luukas, 16, on edelleen ilman opiskelupaikkaa, vaikka koulut alkavat – äiti on huolissaan, kuinka perhe selviytyy syksystä

Koivukylässä asuva Luukas Kyntäjä, 16, ei ole perheen toiveesta huolimatta saanut opiskelupaikkaa. Luukas on vaikeasti kehitysvammainen ja hänelle on haettu opiskelupaikkaa Tikkurilassa sijaitsevasta Ammattiopisto Livestä.

– Luukas ei kykene matkustamaan pitkiä aikoja autossa ja siksi tämä koulu on ainut vaihtoehto, omaishoitajana toimiva äiti Dorota Kyntäjä kertoo.

Vantaan Sanomat kertoi toukokuussa (VS 7.5.) Kyntäjän perheen tilanteesta, jolloin Vantaalla otettiin käyttöön omaishoidon tuen kolmas palkkioluokka.

Lue lisää: Vastasyntynyt Luukas sai infektion, joka tuhosi aivot lähes täysin – vantaalaisäiti on ollut omaishoitaja 16 vuotta ja saa alinta palkkiota

Luukas kävi peruskoulun Jokiniemen koulussa. Äiti yllättyi, kun perhe sai 16. kesäkuuta tiedon, että Luukakselle ei ole myönnetty opiskelupaikkaa.

– Olimme varmoja, että Luukakselle löytyy koulupaikka, koska se tulee nyt osoittaa kaikille alle 18-vuotiaille, Kyntäjä sanoo.

Luukakselle ei ole osoitettu myöskään paikkaa päivätoiminnasta.

Ammattiopisto Liven rehtorin Antti Aavikon mukaan Vantaan toimipaikkaan oli yhteishaussa 12 paikkaa ja 77 hakijaa. Kyseessä on Telma-koulutus eli Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus. Live on Vantaalla ainut erityisopetukseen keskittyvä ammattioppilaitos.

– Kriteerinä koulutukseen pääsyyn on, että opiskelijalla on vaativan erityisen tuen peruste ja hänellä ei ole realistisia mahdollisuuksia jatkaa tutkintotavoitteiseen koulutukseen, Aavikko kertoo.

Aavikon mukaan valinta perustuu hakuehdot täyttävillä hakijoilla kokonaisharkintaan, jossa arvioidaan muun muassa miten hakukohteen oppimisympäristö vastaa hakijan tuen tarvetta ja tukee edellytyksiä osallistua opiskeluun.

Vantaan vanhus- ja vammaispalveluiden Kotona asumisen tuen palvelupäällikkö Aila Halonen kertoo, että vammaisten asiakasohjauksessa on tieto kolmesta vammaispalvelun asiakkaasta, jotka ovat vailla peruskoulun jälkeistä opiskelupaikkaa tänä syksynä. Osalle haetaan vielä opiskelupaikkaa.

Halosen mukaan alle 18-vuotias voi päästä maksuttomaan päivätoimintaan, jos hänellä on määräaikainen keskeytyspäätös oppivelvollisuudesta. Aavikko ja Halonen eivät kommentoi yksittäisen perheen tilannetta.

– Ensisijaisesti aina etsitään opiskelupaikka, ja ellei sellaista löydy, selvitetään muut mahdollisuudet, Halonen selvittää.

Jos opiskelijalla ei ole opiskelupaikkaa elokuun lopussa, siirtyy hän asuinkuntaohjauksen piiriin, jossa nuorille on osoitettava opiskelupaikka kahden kuukauden kuluessa. Telma-opiskelijoille paikka on osoitettava kuukauden kuluessa. Siihen saakka nuoret ovat perusopetuksen jälkiohjauksen piirissä.

Oppivelvollisuusuudistukseen astuessa voimaan viime syksynä, Telma-opiskelijoille oli osoitettava paikka niin ikään vasta kahden kuukauden kuluessa.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö teki muutoksen saadun palautteen pohjalta, koska Telma-koulutusta tarvitsevien oppivelvollisten haluttiin saavan opiskelupaikka nopeammin. Eniten tukea tarvitsevat perheet voivat joutua odottamaan hyvin kauan opiskelupaikkaa, sanoo asuinkuntaohjaaja Karita Snellman Vantaan Variasta.

Dorota Kyntäjä on erittäin huolissaan omasta jaksamisestaan, jos Luukakselle ei löydy mitään paikkaa. Äitiä huolettaa myös Luukaksen kunto, koska kotona ei ole päivätoimintaa eikä kaikkia apuvälineitä.

Kyntäjä haki keväällä lisää hoitoapua Vantaan vanhus- ja vammaispalveluista, mutta sitä ei ole myönnetty. Lisäksi äiti saa edelleen omaishoidon alinta palkkiota eli noin 300 euroa kuukaudessa, vaikka Vantaalla otettiin jo toukokuussa käyttöön kolmas palkkioluokka. Luukas on täysin avustettava, myös öisin. Luukaksella on cp-vamma, näkövamma ja epilepsia.

Kyntäjä on vuosien varrella tehnyt töitä kääntäjänä saadakseen lisätienestiä.

– Koska en saa lisää hoitoapua, en voi tehdä freelancerin töitä ilman, että vaarannan terveyteni ja koko perhe kärsii. Luukaksen hoitamiseen menee todella paljon aikaa ja valvon hänen kanssaan. Ne hetket kun en ole pojan kanssa, minun tulee huolehtia muusta perheestä ja myös levätä, Kyntäjä sanoo.