Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Näin matkailijoita houkuteltiin Vantaalle 40 vuotta sitten – vanha matkailuesite vinkkasi vetovoimaisimmat kohteet kaupungissa

Jos et asu Vantaalla, olet todennäköisesti ainakin kulkenut Vantaan kautta matkalla Helsinkiin tai muualle Suomeen. Lentokone tuo, juna vie ja autolla pääsee.

Vantaan kaupunginmuseon arkistokokoelmissa oleva Vantaan kaupungin matkailuesite on vuodelta 1982. Kansikuvassa ei ole vehreää maaseutua, kauniita historiallisia rakennuksia eikä urbaania kaupunkinäkymää. Sen sijaan kuva viestii sitä, että tänne on helppo tulla, tulet sitten mitä reittiä hyvänsä. Monille Vantaa on läpimenopaikka, mutta aina välillä joku myös pysähtyy, jää pidemmäksi aikaa, asettuu.

Mitä asioita Vantaasta vuoden 1982 esitteessä nostetaan esiin? Jos historia kiinnostaa, tarjolla olisi Helsingin pitäjän kirkonkylä kirkkoineen ja viljamakasiineineen.

Uutta Vantaata edustavat "viihtyisät väljään rakennetut kerrostaloalueet ja niiden tuntumaan levittäytyvät kauniit vehreät omakotialueet".

Käyntikohteista mainittakoon Kaivokselassa sijaitsevat Sillbölen rautamalmikaivokset tai saksalaisten sotilaiden hautausmaa Honkanummen hautausmaan kyljessä. Mainitaanpa esitteessä vielä Ruskeasannan motocrossrata, Suomen mittakaavassa lajinsa tärkeimpiä keskuksia.

Ja jos yöpyä meinaa, tarjoaa Rantasipi Airport Hotel yösijan liikematkaajille tai Tikkurilan urheilutalon retkeilymaja vaihtoehdon reppureissaajille.

Nyt 40 vuotta myöhemmin matkailun viestintä on muuttunut ja kehittynyt. Tietoa on tarjolla parin klikkauksen päässä enemmän kuin kylliksi.

Kohteista moni on muuttunut. Joku on lakannut olemasta, uusia tullut tilalle. Pyhän Laurin kirkko on entisellään ja ehkä joku joskus poikkeaa valtaväyliltä myös kurkistamaan Kaivokselan kaivoksiin.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.