Haminan mursu herää henkiin museossa ja saa pian tekohampaat – vantaalainen Elina Laurén sai eteensä ainutlaatuisen ruumiin
2
Museomestari Janne Granroth ja konservaattoriksi opiskeleva vantaalainen Elina Laurén mittaavat Haminan mursun luurangon yksityiskohdat tarkasti. Päivi Tuovinen
Katso isompi kuvaSuuri urakka alkaa olla valmis: Heikki Ahopelto on poistanut mursun nahasta kaiken rasvan. Päivi Tuovinen
Eläinmuseo saa uuden tulokkaan, josta povataan suursuosikkia. Stena-mursu voi tulla näytteille 2023.
Jari Pietiläinen
Luonnontieteellisen keskusmuseon konservointihuoneessa Töölössä leijailee vahva merikalan tuoksu. Nyt ei kuitenkaan olla tekemisissä kalojen kanssa, sillä teräspöydällä lepää mursun ruumis – tai oikeastaan jäljellä oleva osa luurangosta.
Haminasta heinäkuussa löytynyt, Stenaksi nimetty mursu menehtyi kuljetettaessa Korkeasaareen. Nyt eläimen konservointi on jo hyvässä vauhdissa.
Suuri urakka alkaa olla valmis. Heikki Ahopelto on poistanut mursun nahasta kaiken rasvan. Päivi Tuovinen
Täytetty mursu on tarkoitus tuoda yleisön nähtäville ensi vuoden kuluessa, mutta sitä ennen on vielä paljon tehtävää.
– Oikeastaan saamme kaksi mursua, sillä konservoimme erikseen mursun luurangon ja sen lisäksi myös täytetyn mursun. Emme ole päättäneet, tuleeko luuranko näytteille vaiko osaksi tieteellistä kokoelmaa, kertoo museomestari Janne Granroth.
Grönrothin lisäksi viime viikolla mursun kimpussa olivat konservaattoreiksi oppisopimuksella työskentelevät Elina Laurén ja Heikki Ahopelto. Vantaalaisen Laurénin työnä on ollut uurastaa mursun luurangon parissa.
Mursulla oli yli kaksisataa viiksikarvaa, jotka asennetaan täytettyyn yksilöön uudelleen. Päivi Tuovinen
Viime viikolla mursun luustoa kaivettiin esiin poistamalla eläimestä veitsellä liha, rasva ja sisälmykset. Mursun rintakehän luut ja selkärangan välilevyt mitattiin ja niistä piirrettiin mallikuvat.
– Kaikki pilaantuva aines pitää saada pois. Esimerkiksi rusto ei säily pidemmän päälle, jos se jäisi kiinni luuhun. Luustosta otetaan näytteet, jotka tutkitaan tieteellisesti, kertoo Laurén.
Kaikkea lihaskudosta ei kuitenkaan voida poistaa mekaanisesti – siksi luusto laitetaan luunpuhdistuslaitteistoon, jossa papaiinientsyymi liuottaa loput kudokset.
– Vastaavaa menetelmää käytetään esimerkiksi elintarviketeollisuudessa, kertoo Granroth.
Lisäksi mursusta saadaan dna-näyte, jonka perusteella jättieläimen lähtöpaikka todennäköisesti selviää.
Vahvin veikkaus on Huippuvuoret, mutta Barentsinmerellä sijaitseva Frans Joosefin maa on toinen mahdollinen lähtöalue.
Mursun räpylöistä saadaan uretaaniin valamalla tarkka jäljennös, jota käytetään konservoitaessa. Päivi Tuovinen
Stena-mursun komeat syöksyhampaat olivat kärjistään melko pahasti sälöytyneet, joten mikäli luuranko tulee näytteille, niiden tilalle asennetaan keinotekoiset hampaat.
– Hampaat valmistetaan valamalla luonnonvalkoisesta uretaanista, joka on kovaa ja kestävää. Uudet hampaat muistuttavat yllättävän hyvin alkuperäistä luuta, arvioi Granroth.
Myös koko mursusta valmistetaan uretaanikeho, jonka päälle eläimen nahka pingotetaan. Nahka alkaakin olla jo kutakuinkin valmiiksi käsitelty.
Kun nahka tuotiin Ahopellon eteen, sillä oli paksuutta kauttaaltaan 4–5 senttimetriä ja painoa hulppeat 120 kiloa.
Museon luurankohuoneessa komeilee jo Alaskan Sitkasta vuodelta 1849 peräisin olevan mursun luuranko. Päivi Tuovinen
Nyt nahan paksuus on enää kahdesta neljään milliä.
– Mursu oli nälkiintynyt, joten sen nahassa oli paljon vähemmän rasvaa kuin normaalikuntoisella yksilöllä, Ahopelto luonnehtii.
Museo aikoo laittaa mursun yleisön nähtäville, kun sen konservointi saadaan valmiiksi.