Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt mietitään, millainen olisi paras joukkoliikennelippu – Vantaa haluaa vyöhykejaon pois kaupungin sisältä

HSL tarjoaa neljää vaihtoehtoa lippujen uudeksi hinnoittelumalliksi. Vantaa esittää myös yhden uuden vaihtehdot selvittämistä.

Helsingin seudun joukkoliikenne siirtyi ABCD-matkustusvyöhykkeisiin perustuvaan rahastusmalliin huhtikuussa 2019, ja siitä asti sitä on arvosteltu Vantaalla epäoikeudenmukaiseksi.

Vantaa jakautuu kahteen vyöhykkeeseen, joista B-vyöhykkeeseen kuuluvat ajelevat edullisemmalla lipunhinnalla Helsingin keskustaan kuin C-vyöhykkeen matkustajat Kehä III:n pohjoispuolella. Lipun hinta perustuu matkan pituuteen, ei kuntarajoihin.

Tähän saattaa tulla muutos. Sitä haluavat Vantaan päättäjät samoin kuin asukkaat nyt, kun HSL on laatimassa toiminta- ja taloussuunnitelmaa vuosille 2023–25.

Koivuhakalaista Annele Palomäkeä harmittaa, että Tikkurila kuuluu C-vyöhykkeeseen. Sitä kiertääkseen hän on monen muun tavoin ajanut joskus pyörällä Puistolaan B-vyöhykkeelle ja noussut vasta sieltä junaan. Viimeisin lippu-uudistuskin oli Palomäen mukaan huononnus, kun enää ei voi itse määritellä kausilipun pituutta.

– Ennen pystyi ostamaan lipun lomasta lomaan, Palomäki sanoo.

Myös Kati Ojala kaipaa kotikaupunginosaansa Tikkurilaa osaksi B-vyöhykettä.

– Se olisi kiva.

Ojala kertoo ajavansa joskus autolla Puistolaan päästäkseen edullisemmalla lipunhinnalla. Hän toivoo myös, että lipunhinnat eivät nousisi kovasti.

Lue myös: Lippu-uudistus jakaa vantaalaiset kahteen kastiin – "Suurimmalla osalla matka Helsinkiin kallistuu roimasti"

HSL on pyytänyt yhdeksältä jäsenkunnaltaan lausuntoa toiminta- ja taloussuunnitelmasta ja esittelee siinä neljä vaihtoehtoa lippujen uudeksi hinnoittelumalliksi. Niitä verrataan nykyiseen mallin.

HSL:n kyselyissä ja asiakasryhmiensä kanssa pitämissä työpajoissa suosituimmaksi vaihtoehdoksi on noussut tasahinnoittelu, jolloin kaikissa jäsenkunnissa olisi sama lipunhinta. Siinä kertalippu koko alueella maksaisi vuoden 2024 korotetuilla hinnoilla 3,40 euroa ja 30 päivän lippu 75,90 euroa.

Muut vaihtoehdot jakavat alueen edelleen vyöhykkeisiin joko niin, että ABC-vyöhykemallissa olisi yhdistetty C- ja D-vyöhyke tai yhdistetty B- ja C-vyöhyke. Neljäs vaihtoehto on nykyinen vyöhykemalli uusin hinnoin ja siten, että D-alueella ostetaan myös C-vyöhykkeen lippu, kun se nyt on omana lippunaan.

Lue myös: Matkojen hinnoitteluperusteet HSL-alueella saattavat muuttua – "Nykyinen vyöhykemallikaan ei ole huono"

Vantaan kaupunkitilalautakunta palautti keskiviikon kokouksessaan kaupunginhallituksen konsernijaoston esittämän lausuntoehdotuksen HSL:lle uudelleen valmisteluun.

Kokouksen veti varapuheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.), joka kiteyttää lautakunnan evästyksen virkamiehille:

– Vyöhykerajojen poistuminen Vantaan sisältä on ensisijaista ja Vantaa suhtautuu perusmyönteisesti tasatariffiin.

Konsernijaosto ei pitänyt tasahinnoittelua tässä vaiheessa tarkoituksenmukaisena.

Lisäksi halutaan tutkittavaksi uusi malli, jossa koko pääkaupunkiseutu eli nykyinen ABC-alue muodostaisi oman vyöhykkeensä ja kehyskunnat toisen vyöhykkeen (nykyinen D-alue). Jos selvitettävä malli osoittautuu toimivaksi, se voi ehkä olla seudun joukkoliikenteeseen ideaali, Kiljunen sanoo.

Lue myös: HSL pohtii lippujen hinnoittelua – haluaisitko säilyttää nykyisen vyöhykemallin vai kannatatko tasataksaa?

Jäävätkö lähiliikenteen vyöhykkeet historiaan? Tällaisia vaihtoehtoja HSL miettii matkalippujen hinnoitteluun – Yhtä mallia moni pitää oikeudenmukaisena