Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalainen Anu keksi ottaa Riina-koiran mukaan työpaikalle – omistajan mukana kulkevalla koiralla on ihan oma vastuualueensa

Kennelliiton mukaan todennäköisesti yhä useampi koira käy Riinan tavoin omistajansa kanssa töissä.

Kun Anu Saarron lapset alkoivat kinuta koiraa, oli selvää, että myös koiran pitäisi tehdä yksinhuoltajataloudessa töitä.

Saarron puheessa on ripaus huumoria, mutta totta on, että perheeseen tullut sekarotuinen Riina-koira käy töissä.

Rajatorpassa asuvan Saarron yritys markkinoi ensiaputuotteita muun muassa rakennustyömaille sekä erilaisille tuotantolaitoksille Suomessa ja Virossa.

Riina-koiran työnä on markkinointi. Se kantaa valjaissaan ensiaputuotepaketteja.

– Koira on helposti lähestyttävä ja kiinnostaa ihmisiä. Esimerkiksi rakennustyömailla monet tulevat kyselemään Riinasta, Saarto kertoo.

Kohina alkaa, jos jossain vihjaistaan ulkonäön olleen eduksi työnhaussa. Saarto kuitenkin uskaltaa mainita Riinan ulkonäön olevan juuri passeli sen tekemään työhön.

– Riina on iso koira. Pieni koira ei ehkä herättäisi työympyröissäni yhtä paljon kiinnostusta.

Riina on noin kahdeksan kuukautta vanha. Saarto arvelee sen vanhemmista löytyvän ainakin rottweileria ja "jotain paimenkoiraa".

Työssäkäynnistä on Riinalle se etu, että päivän aikana se saa liikkua, eikä sen tarvitse olla yksin. Työt eivät kuitenkaan ime nuoresta koirasta kaikkea energiaa.

Koirien hyvää tekevästä vaikutuksesta on olemassa tutkittua tietoa.

– Riinalla riittää virtaa vielä illalla. Se leikkii naapuruston muiden koirien kanssa.

Liikunnan lisäksi työ tarjoaa mahdollisuuden tutustua erilaisiin ihmisiin ja tilanteisiin. Saarto uskoo, että se on tehnyt Riinasta avoimen ja rohkean.

Markkinointityö oli alun perinkin tarkoitettu Riinan kakkoshommaksi. Koiran halutaan olevan ennen kaikkea perheenjäsen ja 9-vuotiaan Mircon ja 6-vuotiaan Elmarin kaveri.

– Riina toivottaa aina leikisti hyvää eskari- ja koulupäivää, kun vien poikia aamuisin. Elmar saa taluttaa Riinaa eskarimatkan.

Kennelliitossa ei ole tilastotietoa siitä, kuinka moni koira käy Riinan tavoin omistajansa mukana töissä.

– Tuntuma on, että työelämä on yhä koiramyönteisempää, Kennelliiton viestintäpäällikkö Liisa Suoninen lausuu.

Riina ei ole työkoira siinä mielessä kuin viranomaisen apuna työskentelevät tullikoirat ja poliisikoirat. Koirat tekevät töitä myös avustaja- ja opaskoirina, metsästäjän kaverina, karjapaimentajina, kadonneiden etsijöinä, haavoittuneiden eläinten jäljestäjinä. Kattava luettelo olisi pitkä.

Vaikka olisi varmistanut, että koiran saa viedä työpaikalle, on Suonisen mukaan selvitettävä vielä muutama asia.

– Eihän työpaikalla ole koirille allergisia tai koiria pelkääviä ihmisiä? Hyvä on myös varmistaa, että koiran käyttäminen pissalenkeillä työpäivän aikana on mahdollista.

Myös koiran näkökulma on huomioitava.

– Työpaikan tulee on koiralle mieluista, eikä koira saa stressaantua työpäivän tai työmatkan aikana. Koiralle tulee varata oma lepopaikka työpaikalla, mahdollisesti myös koiraportti. Koiralle voi olla hyvä varata mukaan esimerkiksi puruluu tai muuta tekemistä työpäivän ajaksi, Suoninen luettelee.

Ehdoton edellytys koiran tuomiselle työpaikalle on se, että koira on tottunut ihmisiin, erilaisiin ääniin ja paikkoihin.

– Koiran tulee olla sosiaalistettu niin, ettei kenenkään tarvitse pelätä sitä työpaikalla.

Järkevintä on kokeilla ensin muutamia päiviä koiran kanssa työpaikalla ja katsoa, kuinka työpäivä sujuu.

Parhaimmillaan koira lisää työpaikan viihtyisyyttä.

– Koirien hyvää tekevästä vaikutuksesta puhutaan paljon, ja siitä on olemassa myös tutkittua tietoa, Suoninen sanoo.

Lue myös: Vantaalaisia ikäihmisiä innostetaan ulkoilemaan koirakavereiden avulla – "Uskomme koirien positiiviseen voimaan"

Väärä rotuvalinta voi kostautua – Miksi työkoiria päätyy seurakoiriksi?