Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alle 50 neliön "perheasunnoille" loppu – Vantaa alkaa vaatia rakentajilta kunnollisen kokoisia asuntoja

Kolmioiden ja sitä suurempien huoneistojen keskipinta-alaksi halutaan vähintään 70 neliömetriä.

Vantaan kaupunki suunnittelee ensimmäistä kertaa uusien asuntojen keskipinta-alan sääntelemistä asemakaavoissa ja maanomistajien kanssa tehtävissä maankäyttösopimuksissa.

Keskipinta-aloihin halutaan puuttua, koska ne ovat laskeneet merkittävästi 2010-luvulla eikä suuntaus ole muuttunut 2020-luvun alussa.

Keskipinta-alan putoaminen on johtanut siihen, että asuntokanta uudiskohteissa on alkanut yksipuolistua ja yli kolmen huoneen ja keittiön asunnot voivat olla jopa alle 50 neliömetriä. Tilavista perheasunnoista alkaa olla pula.

Lue myös: Pienet asunnot ovat vallanneet Vantaan niin, että jo kahden lapsen perheen on vaikea löytää riittävän isoa kerrostaloasuntoa – myös huoneistojen keskikoko on laskenut

Tulevissa uudishankkeissa kolmioiden tai sitä suurempien huoneistojen keskipinta-alan halutaan olevan vähintään 70 neliömetriä. Se voi vaihdella joustavasti 60–80 neliömetrin välillä alueen mukaan.

Sääntely ei koskisi esimerkiksi erikseen hyväksyttyjä yksittäisiä kohteita, joissa kokeillaan uudenlaisia konsepteja.

Jo aiemmin vuonna 2018 Vantaa alkoi suitsia räjähdysmäisesti kasvanutta yksiötuotantoa.

– Rakennuslupien seurannassa huomasimme, että yksiöitä rakennettiin todella paljon, kertaa Vantaan kiinteistökehityspäällikkö Tomi Henriksson.

Rajoittamisesta oli yhteisymmärrys virkamiesten ja poliittisten päättäjien kesken ja ensin uudiskohteissa määriteltiin yksiöiden enimmäismääräksi 30 prosenttia huoneistoista.

Vuodet 2020–21 olivat pohjanoteeraus.

Kiinteistökehityspäällikkö Tomi Henriksson

Sen jälkeen tehtiin lisäys, että rakennettavista asunnoista perheille sopivia vähintään kolmen huoneen asuntoja täytyy olla ainakin 30 prosenttia rakennettavista asunnoista. Nämä kiristykset eivät kuitenkaan ole tepsineet tarpeeksi.

– Vuodet 2020–21 olivat pohjanoteeraus, Henriksson viittaa perheasuntojen rakentamismäärään.

– Kerrostaloihin neljä huonetta ja sitä suurempia asuntoja ei ole tehty juuri lainkaan. Kerrostaloihin vuonna 2021 valmistuneista asunnoista vain noin 18 prosentissa oli kolme huonetta tai sitä enemmän.

Ongelmallisia ovat varsinkin kerrostaloasuntojen pienet koot. Kerrostaloasuntojen keskipinta-alat ovat olleet laskussa jo vuosia. Lasku on merkittävä, reippaasti yli 10 neliötä eli käytännössä yhden huoneen verran.

Asumisasioiden päällikkö Elisa Ranta kertoo, että vuonna 2021 Vantaalle valmistui yhteensä 3 113 asuntoa, mukaan lukien rivi- ja omakotitalot. Näiden kaikkien asuntojen keskipinta-ala oli 45 neliömetriä. Kerrostaloihin valmistuneiden asuntojen keskipinta-ala oli vieläkin pienempi, 38 neliötä.

Yli kolmen huoneen ja sitä suurempien asuntojen keskipinta-ala oli kaikki asunnot mukaan lukien 77 neliötä, kun kerrostaloasunnoissa se oli 63 neliötä.

Vantaan kaupungin tilasto ja tutkimusyksikön tiedoista selviä, että vielä vuotta aiemmin 2020 kaikkien asuntojen keskipinta-ala oli 51 neliötä ja kerrostaloasuntojenkin 42 neliötä.

Nyt huoneistojen keskipinta-alaa yritetään nostaa siten, että rakentajilta vaaditaan asemakaavoituksella entistä suurempia huoneistoja. Myös merkittäviin maankäyttösopimuksiin voidaan laittaa ehdoksi keskipinta-alavaatimus. Mikään pikalääke uusi pinta-alavaatimus ei ole.

– Maankäytön ja rakentamisen prosessit ovat pitkiä, Henriksson sanoo.

Hän arvioi, että sen vaikutukset näkyvät aikaisintaan 3–5 vuoden kuluttua.

– Oleellista tulevaisuuden kannalta on varmistaa, ettei Vantaalle synny huoneistotyyppijakaumaltaan liian yksipuolisia asuinalueita, joilta löytyy vain pienasuntoja.

Lue myös: Nyt skipataan yksiö ja kaksio – korona-aika ja etätyöt ovat lisänneet nuorten aikuisten kiinnostusta entistä tilavampiin ensiasuntoihin: "Isommat asunnot viedään melkein käsistä Vantaalla"

Viime vuonna suhteellisesti eniten kolmioita tai sitä isompia asuntoja valmistui Hakunilan suuralueelle (48 prosenttia, 48 kappaletta) ja vähiten Tikkurilaan (14 prosenttia, 159 kappaletta).

– Tikkurilaan kuitenkin valmistui niin paljon asuntoja kokonaisuudessaan, että alueelle valmistui kappalemäärältään eniten kolme huonetta ja sitä isompia asuntoja, Ranta selittää.

Sekä kaupunkiympäristö- että kaupunkitilalautakunta jättivät sääntelyn periaatteet pöydälle viime viikon kokouksessaan. Niistä päättää lopulta Vantaan kaupunginhallitus.

Lue vielä: Tutkimus: Yksiö- ja kaksiokeskittymien ongelmat odotettua pienempiä

Professori huolestui asuntojen keskikoon pienentymisestä: "Kun Kallio-ilmiö syntyy Kehä kolmosen kupeeseen, siitä syntyy muutakin kuin cooleja ja kivoja mestoja"