Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nykymallin henkilötunnuksia riittää suomalaisille pariksi vuodeksi – Näin Digi- ja väestötietovirasto selvittää pulman sen jälkeen

Digi- ja väestötietovirasto arvioi nykyisten henkilötunnusten riittävän vielä noin kahdeksi vuodeksi.

Tämänhetkisen arvion mukaisesti uuden välimerkkiasetuksen mukaisia uusia henkilötunnuksen välimerkkejä annetaan ensimmäisen kerran syyskuussa 2024.

Valtioneuvosto antoi uusia välimerkkejä koskevan asetuksen 8. heinäkuuta. Asetuksella henkilötunnukseen sisältyvä välimerkki tulee myös yksilöiväksi osaksi tunnusta eli henkilötunnukset voi erottaa toisistaan pelkästään eri välimerkki.

Asetusmuutos tulee voimaan 1.1.2023, jolloin Digi- ja väestötietovirastolla on valmius myöntää uudenlaisia henkilötunnuksia. Digi- ja väestötietovirasto jatkaa kuitenkin nykymuotoisten henkilötunnusten myöntämistä niin pitkään kuin niitä riittää.

Jo käytössä oleviin henkilötunnuksiin ei tule muutoksia.

Henkilötunnus myönnetään kaikille Suomessa syntyville ja Suomeen muuttaville. Monissa maissa on käytäntönä merkitä henkilön syntymäpäiväksi kuun, usein tammikuun, ensimmäinen päivä, jos henkilön todellisesta syntymäpäivästä ei ole varmuutta.

Suomen väestörekisteriin syntymäpäivä merkitään henkilön passissa olevan tiedon mukaisena. Tästä johtuen erityisesti 0101-alkuisia henkilötunnuksia on muita vähemmän jäljellä.

Uudet välimerkit ovat 2000-luvulla syntyneille: B, C, D, E ja F, alkaen B-kirjaimesta nykyisen A-kirjaimen lisäksi.

1900-luvulla syntyneille ne ovat Y, X, W, V, U, alkaen Y-kirjaimesta nykyisen -merkin lisäksi.