Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiireettömään hoitoon viikon kuluessa? Vantaa ja Kerava kehittelevät keinoja hoitovelan selättämiseksi

Vantaalla ja Keravalla kehitellään nyt keinoja koronan aiheuttaman hoitovelan selättämiseksi.

Kaupunkien sosiaali- ja terveyspalveluista pian vastaava Vantaa-Kerava -hyvinvointialue on asettanut uuden hankkeensa tavoitteeksi sen, että yhä useampi kaupunkilainen pääsee kiireettömään hoitoon viikon kuluessa.

– Tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä hoitoon pääsy seitsemässä päivässä hoidon tarpeen arviosta toteutuisi 80 prosentissa hyvinvointialueen sote-keskuksista. Esimerkiksi heinäkuussa 2022 Vantaalla kiireettömään sairaanhoitoon pääsi 7 vuorokauden kuluessa yhteydenotosta 67 %:ssa tapauksista, VaKeHyva kertoo tiedotteessaan.

Hyvät palvelut -hankkeen tavoitteena on myös, että yhä useampi asiakas voi ottaa yhteyttä sosiaali- ja terveydenhuoltoon perinteisen puhelinyhteyden lisäksi chatilla tai erilaisten etäpalvelujen kautta.

– Tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä 35 prosenttia kontakteista hoidetaan sähköisesti.

Hyvinvointialueen tiedotteen mukaan hankkeessa pyritään tunnistamaan erityisen haavoittuvassa asemassa olevat kohderyhmät.

Terveyskeskuksen osalta hanke tähtää erityisesti hoitoon pääsyn parantamiseen sekä hoitovelan kaventamiseen kehittämällä toimintamalleja haavoittuviin ryhmiin kuuluvien asiakkaiden tarpeisiin.

Perhekeskuksen osalta edistetään erityisesti lasten, nuorten ja perheiden palvelujen saatavuutta sekä palvelujonojen purkamista.

– Tarkoitus on myös auttaa ammattilaisia ja asukkaita löytämään paremmin hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut. Lisäksi hankkeessa kehitetään hoitotakuun toteutumista edistäviä digitaalisia ratkaisuja, joiden on tarkoitus tehdä sujuvammaksi sekä asiakkaan palvelupolkuja että ammattilaisten työprosesseja.

Kehittämistyötä edistetään syksyn aikana hankkeen eri kärjissä ripeällä aikataululla. Syksyllä mm. kehitellään uudenlaista palvelua mielenterveyshaasteita omaavien nuorten ja nuorten aikuisten auttamiseksi terveyskeskusten päiväpoleilla.

– Lisäksi tullaan selvittämään erilaisia yhteistyömalleja ja tekemään kokeiluja yksityisen toimijan kanssa työttömien terveydentilan tukemiseksi ja jäljellä olevan työkyvyn selvittämiseksi. Tavoitteena on myös mm. pilotoida Tempo Family -mallia musiikkiharrastuksen tukemiseksi perheissä ja edistää nuorten mielenterveyttä tukemalla järjestöjä käyttämään nuorten mielenterveyteen liittyviä menetelmiä.

– Pyrimme myös tekemään ennaltaehkäisevistä palveluista helpommin löydettäviä sekä asukkaalle että ammattilaiselle luomalla toimintamalli ja palvelualusta, johon kootaan paitsi kuntien, myös yksityisten tahojen sekä järjestöjen tuottamat hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut.

– Hankkeessa tehdään syksyn aikana myös nykytilaselvitys, jossa pyritään tunnistamaan alueen heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevat asiakasryhmät. Selvityksen pohjalta tullaan valitsemaan kehittämistyön kohderyhmät ja toimintasuunnitelma vuosille 2023–2025.

Hyvinvointialue on saanut hankkeeseen noin 1,5 miljoonan euron rahoituksen, joka on käytettävissä vuoden 2022 ajan.

– Suomen kestävän kasvun ohjelma jatkuu kuitenkin vuoteen 2025 saakka ja loppuvuoden aikana VaKeHyva – Hyvät palvelut -hankkeessa tehdäänkin myös suunnitelma ja haetaan rahoitusta kehittämistyön jatkolle Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella vuodelle 2025 saakka.