Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Vieläkö muistat juhlaliinat? Tikkurilan Silkki valmisti liinoja Helsingin olympialaisiin vuonna 1952

Vantaa ennen ja nyt: Tikkurilan Silkki valmisti aikoinaan juhlaliinoja.

Erilaiset juhlaliinat kuuluivat tekstiilitehdas Tikkurilan Silkki Oy:n tuotevalikoimaan jo 1930-luvulta lähtien. Materiaalina käytettiin tekosilkiksi kutsuttua raionia, joka nykyisin tunnetaan viskoosina.

Helsingin olympialaisiin 1952 yritys valmistautui useiden olympialiinojen mallistolla.

Tikkurilan Silkin olympialiinojen teemoina olivat urheilulajit, Suomi sekä suomalaisuus. Helsingin olympialaisiin tehtiin pieniä nenäliinan kokoisia liinoja sekä suurempia huivi- tai pöytäliinakäyttöön sopivia liinoja. Liinojen kuvitus toteutettiin silkkitehtaan omassa värjäämössä.

Urheilukuvituksissa kuvastuu olympialaisten motto Citius, Altius, Fortius. Kuvien liike ja vauhti yhdistyvät Suomen sinivalkoisuuteen.

Suomi-liinoissa ovat esillä Suomen maakuntien vaakunat. Suomalaisuutta kuvastavat nähtävyydet sekä kansallisromanttiset kuva-aiheet kuten kansallispuvuissa tanssiva pari, tukkijätkä, verkkokalastus, langan kehrääminen ja rantasauna.

Keskeistä olympialiinojen kuvituksessa oli luonnollisesti myös olympiarenkaat sekä Helsinki 1952 -teksti.

Vantaan kaupunginmuseon olympialiinojen kokoelma on karttunut yhdellä liinalla Helsingin olympialaisten juhlavuonna 2022.

Kokoelmien uusimpaan liinaan on painettu kaikki pikkuliinoista tutut urheilulajit: juoksu, korkeushyppy, keihäänheitto, purjehdus, naisvoimistelu, esteratsastus, jalkapallo ja uinti. Keskellä huivia on itseoikeutetusta Helsingin olympiastadion.

Erilaiset urheilulajit ovat museon toiminnassa muutenkin tänä vuonna läsnä. Syyskuun puolessa välissä museolla avataan lasten ja nuorten kilpaurheilusta kertova HEP!-näyttely. Minkähän lajin olympiaedustajia Vantaalta seuraavaksi nousee?

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.