Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koira sai ikävän vaivan koirapuistosta, ja omistajan kotiin tarvittiin jättisiivous – "Jätän tästä lähtien koirapuistot väliin"

Aion tästä lähtien jättää koirapuistot väliin, omistaja sanoo.

Koiranomistaja koki ikävän yllätyksen, kun hänen koiransa alkoi ripuloimaan. Syylliseksi paljastui Giardia-niminen alkueläin.

– Koira sai lääkekuurin ja jouduimme kotona pesemään pinnat, tekstiilit, koiranlelut ja muut useampaan kertaan. Huoli koirasta on kova ja lisäksi tästä tuli aikamoinen vaiva, koiranomistaja kertoo.

Hän epäilee, että tartunta tuli espoolaisesta koirapuistosta keräämättä jätetyistä koiranulosteista.

– Haluaisin herätellä ihmisiä kantamaan vastuunsa ja keräämään koiransa ulosteet. Tämä on ollut todella ikävä kokemus ja aion tästä lähtien jättää koirapuistot väliin, koiranomistaja kertoo.

Herkemmin oireita saavat pennut ja heikkokuntoiset koirat.

Eläinlääkäri Laila Castren

Giardia on tavanomainen ongelma koirilla, kertoo Espoon eläinsairaala Evidensian eläinlääkäri Laila Castren.

– Giardia on koirien ja koiraeläinten ympäristöön tartuttama alkueläin, joka voi levitä esimerkiksi ulosteen kautta, mutta myös maaperästä tai koirasta toiseen. Sen voi siis saada hyvin monesta paikkaa. Ongelma on se, että alkueläin tekee kystamuotoja, jotka säilyvät tartuntakykyisinä pitkään sisätiloissa ja myös ulkona. Pakkanen todennäköisesti tuhoaa kystia, mutta ei tiedetä, kuinka kova ja kuinka pitkään kestävä pakkasen tulisi olla, Castren selvittää.

Giardian leviämistä voi Castrenin mukaan ehkäistä keräämällä aina koiran ulosteet ja pitämällä oireinen koira erossa muista. Leviämisriskin vuoksi myös uimista tulee välttää ripulin aikana.

Koiran kanssa tekemisissä olevien tulee pestä kätensä hyvin, sillä Giardia voi tarttua myös koirasta ihmiseen, vaikka se onkin Castrenin mukaan harvinaista.

– Hankalaksi leviämisen ehkäisyn tekee se, että aikuinen, terve koira voi kantaa tartuntaa oireettomana. Herkemmin oireita saavat pennut ja heikkokuntoiset koirat. Tartunnan myötä koirat kehittävät vastustuskyvyn, mutta osalle koirista tuntuu jäävän vatsaoireita pidemmäksi aikaa, Castren toteaa.

Giardia-tartunta aiheuttaa koirilla ripulia, ruokahaluttomuutta ja joskus kuumetta. Tartunnan saaneelle määrätään loislääkettä tai antibiootteja.

Pelkkä lääkitseminen ei kuitenkaan riitä, vaan koira pitää pestä ja kotona lisäksi puhdistaa pinnat.

– Giardia on yleinen vaiva, jota todetaan koirilla jatkuvasti. Niille, joille se tulee oireellisena, se on luonnollisesti työläs ja harmillinen.