Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työnantaja irtisanoi raskaana olleen työntekijän – Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota työsyrjinnästä

Työnantaja irtisanoi raskaana olleen työntekijän taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla. Työnantaja oli kuitenkin hieman ennen irtisanomista jatkanut samoja työtehtäviä tehneen määräaikaisen työntekijän työsopimusta.

Kymenlaakson käräjäoikeus antoi 29.6.2021 tuomion työsyrjinnästä eikä Itä-Suomen hovioikeus muuttanut sitä 19.8.2022.

Ravintola-alan yhtiön edustaja tuomittiin 50 päiväsakkoon työsyrjintärikoksesta.

Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden perustelut siitä, että työnantaja oli asettanut työntekijän epäedulliseen asemaan raskauden takia ilman painavaa, hyväksyttävää syytä. Hovioikeus myös täydensi käräjäoikeuden perusteluja hovioikeudessa esitetyn näytön perusteella.

Muun muassa se seikka, että irtisanottu työntekijä olisi voinut tehdä lisäksi sellaisia yhtiön toimialan kannalta keskeisiä tehtäviä, joita määräaikainen työntekijä ei voinut tehdä, tuki sitä, että työnantajan menettely oli syrjivää.

Työsuojelun lakimies Maija Nikkasen mukaan huolimatta siitä, että työnantajalla olisi lain mukainen taloudellinen peruste irtisanomiselle, ei henkilöstön vähentäminen saa tapahtua syrjivällä perusteella.