Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalaisilla on vielä opettelemista, että uudet bussireitit tulevat tutuiksi – "Missä on suora linja ilman vaihtoja?"

HSL ehti saada jo ensimmäisen viikon aikana satoja palautteita muutoksista.

Länsi-Vantaan bussilinjaston suuresta mullistuksesta on aikaa runsas viikko. Miten uudet linjat on otettu vastaan?

Linja-autonkuljettaja Abdi Rahman Mohamed on saanut suoraa palautetta kerran linjan 300 matkustajalta.

– Matkustaja sanoi, että ajan rauhallisesti, ja että ilmastointi toimii, Mohamed kertoo.

Joukkoliikennesuunnittelija Jenö Adam arvioi, että palautteita on tullut Helsingin seudun liikenteen (HSL) palautesihteereille varmaankin satoja. Osaan sihteerit voivat vastata itse ja loput välitetään reittien suunnittelijoille.

– Muutoksissa ei ole vain voittajia, Adam myöntää.

Adamin vastuulla on muun muassa uusien runkolinjojen 300 ja 400 suunnittelu. Hänelle tulleet palautteet ovat pitkälti samantyyppisiä kuin linjojen käyttöönoton suunnitteluvaiheessa.

– Eniten kysytään, missä on suora linja (ilman vaihtoja) ja halutaan takaisin seutulinja, Adam kiteyttää.

Joukkoliikennesuunnittelijan mielestä uusi linjasto on tullut joillekin ihmisille aivan puun takaa. He ovat havahtuneet muutokseen vasta, kun se tapahtui eikä tuttu bussi enää kulkenutkaan. Joissain tapauksissa Adam on myös voinut kertoa palautteen antajalle, että hänelle on nyt tarjolla uusi, jopa suora linja aiemman hitaamman sijaan.

Myös runkolinjojen pysäkeistä on tullut palautetta. Niitä on harvemmassa kuin normaalinjoilla eivätkä ihmiset tiedä, millä pysäkeillä ne pysähtyvät. Palautteissa kysytään, miksi juuri minun pysäkilläni bussi ei pysähdy.

– Runkolinjalla 400 on useampia pysäkkejä, joilla bussi ei pysähdy, Adam sanoo.

Pähkinärinteeseen tuli Adamin mukaan parannuksia, kun 300 koukkaa sinne matkalla Myyrmäkeen ja myös linja 311 säilyy. Lisäksi liikennöinti Elielinaukiolle on tihentynyt lakkautettuun 322:een verrattuna.

– Suora yhteys Pähkinärinteestä Tikkurilaan loppui ja muuttui vaihdolliseksi, kun 571:n päätepysäkki on nyt Myyrmäessä. Mutta "kiertoajelu" jäi pois, kun vaihtopysäkille Uomatielle voi tulla 300:lla.

Kiitostakin on tullut muun muassa Espoon Niipperin suunnasta.

Adam kertoo, että linjastojen toimivuutta, kuten vaihtoyhteyksiä ja tarjonnan riittävyyttä sekä palautteita seurataan syksyn ajan. Jos ilmenee merkittävää tarvetta muutoksille, ne tehdään.

Vantaalla liikennöi nyt viisi runkolinjaa.

Lue vielä: Video: Näin päättömästi bussi kaahaa Luhtitien jatkeella Vantaalla – "Tuskin menee kauaa ennen onnettomuutta"