Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sanna Marinin huumetestin tulos negatiivinen, sosiaalisessa mediassa voimakasta kritiikkiä – "Hiuksista otettava näyte on pitkäaikainen tulos"

Valtioneuvoston kanslia tiedotti maanantai-iltana, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) huumausainetestistä ei ole todettu merkkejä huumausaineiden käytöstä. Viime viikolla Marinia neuvoi menemään testeihin muun muassa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sekä keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä. Ajatus testeistä syntyi, kun Marinin niin sanottu bilevideo tuli julkisuuteen.

Marinin erityisavustaja Iida Vallin kommentoi Aamulehdelle, että kyseessä oli kattava huumausainetesti, joka otettiin virtsanäytteestä. Erityisavustaja kertoi, että he eivät valinneet testin tekotapaa. Näytteestä seulottiin amfetamiini ja sen johdannaiset, barbituraatit, bentsodiatsepiinit, kannabis, dekstropropoksifeeni, fensyklidiini, kokaiini, metadoni ja opiaatit.

Sosiaalisessa mediassa on käyty voimakasta keskustelua siitä, oliko virtsatesti luotettavin tapa todentaa huumeiden käyttö. Moni kommentoija on ihmetellyt sitä, miksi testiä ei otettu hiuksista. Hiustestistä huumeiden käyttö näkyy pisimpään.

A-Klinikka Oy:n toimitusjohtaja Kaarlo Simojoki kommentoi huumetestejä Iltalehdelle yleisellä tasolla niin, että virtsa- ja sylkitestit ovat "kohtuullisen luotettavia testejä".

– Testi on immunologinen, eli testattava aine kiinnittyy sille tehtyihin vasta-aineisiin. Jos riittävän paljon ainetta kiinnittyy, testi on positiivinen, Simojoki selvittää.

– Hiuksista otettava näyte on pitkäaikainen tulos, sillä voidaan tutkia kuukausien takaista päihdekäyttöä, Simojoki jatkaa.

Hän huomauttaa, että mikään testeistä ei ole sataprosenttisen luotettava.