Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähihoitajan ammatti ei kiinnosta: Variaan otettiin sisälle kaikki, jotka täyttivät kriteerit – myös ravintola-alan opiskelijoiden määrä romahti

Ammattiopisto Varian rehtori on huolissaan ja surullinen tilanteesta.

Lähihoitajaopiskelijoita ei ole riittävästi. Opiskelijapula koskee niin ikään ravintola-alaa. Ammattiopisto Varian rehtori Pekka Tauriainen on tilanteesta huolissaan.

Ennen koronaa lähihoitajaksi haluavia jäi varasijoille. Tauriaisen mukaan nyt kaikki, jotka täyttävät kriteerit, on otettu sisälle. Syyslukukauden alussa paikkoja oli avoinna noin kymmenen.

– Sosiaali- ja terveysala on vaativa ala, siksi olisi hyvä, että hakijoita olisi enemmän. Näin löydettäisi aidosti motivoituneita ja sopivia henkilöitä tulevaisuuden työelämään. Totuus on, että kaikista ei ole lähihoitajiksi, Tauriainen sanoo.

Ravintola-ala on Tauriaisen mukaan toinen ala, jonka kiinnostus laski koronan myötä.

– Se ei vedä edelleenkään. Hakijamäärä on tippunut puoleen siitä, mitä se oli ennen koronaa. Meidän tehtävä olisi auttaa työelämää työntekijäpulassa, mutta ei nyt pystytä, koska ei ole hakijoita.

Lue lisää: Yli 2 000 opiskelijan oppilaitoksen suunnitelma etenee – Varian uusi toimipiste tulee Vehkalan aseman länsipuolelle lähivuosina

Tauriainen on surullinen ilmiöstä, sillä työntekijäpula on molemmilla aloilla suuri jo nyt, eikä tule helpottamaan, jos koulutus ei kiinnosta.

Tauriainen harmittelee, että monella on lähihoitajan työstä varsin negatiivinen kuva.

– Se on hyvä ammatti, jossa on mahdollisuus monipuolisiin tehtäviin, hän toteaa.

Tällä hetkellä Variassa opiskelee noin 4 000 opiskelijaa. Koko vuoden aikana opiskelijoita on kaikkiaan noin 6 000, sillä moni suorittaa lukuvuoden aikana lyhyempiä opintoja, kuten tutkinnonosia tai täydennyskoulutusta.

Suosituimmat alat ovat pitäneet Tauriaisen mukaan pintansa myös viime vuosina.

– Lentokoneasentaja ja sähköala vetävät. Näissä ei opiskelijamäärä muutu vuoden aikana juuri lainkaan. Näille aloille hakeutuvat sellaiset opiskelijat, jotka myös tekevät opinnot loppuun asti, Tauriainen selvittää.

Myös media- ja pintakäsittelyala kiinnostavat. Variaan haetaan yhteyshaun kautta kerran vuodessa. Lisäksi useimmille aloille avautuu lukuvuoden aikana jatkuva haku.

Tauriaisen mukaan Varian opiskelijoiden keski-ikä on kasvanut. Yhä useampi aikuinen haluaa uudelleen kouluttautua tai täydentää koulutustaan.

Lue lisää: Tällaisen lentokoneen Puolustusvoimat lahjoitti Varialle – katso kuvat