Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi ryhmä mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan – Rokotteet maksuttomia ja vapaaehtoisia

Kansallinen rokotusohjelma laajenee pneumokokkirokotteen osalta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että vastedes pneumokokkirokotteen saavat myös vaikeasti munuaissairaat alle 75-vuotiaat, joilla munuaisten toimintaa kuvaava GFR-arvo on korkeintaan 30, tai jotka sairastavat nefroottista oireyhtymää.

Aiemmin rokotus on annettu osana kansallista rokotusohjelmaa alle 5-vuotiaille lapsille ja kantasolusiirron saaneille.

Pneumokokkirokote ehkäisee pneumokokkibakteerin aiheuttamia vakavia tauteja, kuten aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytyksiä, sekä keuhkokuumeita.

THL:n mukaan vaikeasti munaissairaita on arvioitu olevan Suomessa noin 22 000. Heillä on noin kuusinkertainen riski saada vakava pneumokokkitauti, ja yli 10-kertainen riski saada sairaalahoitoa vaativa keuhkokuume verrattuna väestöön keskimäärin.

Vaikeasti munuaissairaiden pneumokokkirokotuksilla on vuosittain estettävissä neljä vakavaa pneumokokkitautia ja 12 sairaalahoitoon päätyvää keuhkokuumetta 10 000:ta munuaissairasta kohti, THL:n tiedotteessa kerrotaan.

Osana kansallista rokotusohjelmaa annetut rokotteet ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia. Kunnat vastaavat rokotusten järjestämisestä. Rokotuksia annetaan muun muassa terveysasemilla, neuvoloissa ja sairaaloissa.