Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Postin kanssa tehty kauppa nosti mediatalo Keskisuomalaisen tulosta – näkymät ovat kuitenkin aiempaa epävarmempia

Mediakonserni Keskisuomalainen Oyj kasvatti liikevaihtoaan ja paransi tulostaan vuoden ensimmäisellä puoliskolla, mutta operatiivinen vertailukelpoinen liikevoitto laski 56 prosenttia.

Liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa kahdeksan prosenttia edelliseen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja oli 112,5 miljoonaa euroa. Liikevaihdon kasvuun vaikuttivat merkittävästi vuoden 2021 lopulla toteutettu Hämeen Sanomat -konsernin hankinta sekä osaltaan markkinoiden lievä piristyminen koronaviruspandemian jäljiltä.

Vaikka operatiivinen vertailukelpoinen liikevoitto pieneni 2,3 miljoonaa euroon edellisvuoden 5,3 miljoonasta, koko liikevoitto ja tilikauden tulos kasvoivat vahvasti. Liikevoittoa kertyi 15,7 miljoonaa euroa (kasvua 184 prosenttia) ja tulosta 12,3 miljoonaa (kasvua 251,3 prosenttia).

Liikevoittoa nosti huhtikuun lopussa toteutunut liiketoimintakauppa, jossa Keskisuomalainen-konserni myi sanomalehtien varhaisjakeluliiketoiminnot PohjoisSavossa, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä Postille. Kaupan arvo oli 21,0 miljoonaa euroa.

Keskisuomalainen luopui järjestelyn yhteydessä muun muassa Hämeen Sanomat -konsernin hankinnan yhteydessä omistukseen tulleen Ilves Jakelun varhaisjakeluliiketoiminnasta noin kuuden miljoonan euron arvolla. Keskisuomalainen maksoi Hämeen Sanomat -kokonaisuudesta noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Järjestely sisälsi myös Postin kanssa solmitun sopimuksen konsernin varhaisjakelujen ulkoistamisesta vuoden 2026 loppuun saakka.

Yhtiö varoitti viime viikolla operatiivisen vertailukelpoisen liikevoiton laskusta.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on kiihdyttänyt inflaatiota ja aiheuttanut maailmantalouteen ongelmia, jotka ovat heijastuneet epävarmuutena ja kustannusten nousuna myös Suomessa.

– Keskisuomalainen-konsernin perusliiketoiminnan, tilattavien lehtien kustantamisen, kannattavuus ja tulos säilyivät hyvällä tasolla, mutta osoitteettoman suorajakelun ja kaupunkilehtiliiketoiminnan osalta tuloksen tekeminen oli haastavaa, toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi sanoo.

Lisäksi sanomalehtipaperin hinnan nousun vaikutuksia ei ensimmäisellä vuosipuoliskolla kyetty kompensoimaan.

– Koko vuoden tuloksen uskomme kuitenkin muodostuvan hyväksi keväällä Postin kanssa solmitun liiketoimintakaupan ansiosta. Vaikka arvioimme huonontuneen markkinatilanteen vaikutusten vaikeuttavan etenkin mediamyynnin kehitystä ja laskevan osoitteettoman suorajakelun liikevaihtoa, odotamme yhtiön liikevaihdon vuonna 2022 kasvavan edelliseen vuoteen verrattuna, Kangaskorpi sanoo.

Hänen mukaansa yhtiön vahva tase sekä vahvistunut tulos per osake mahdollistavat lisäosingon maksamisen tilikaudelta 2021. Yhtiön hallitus päättää mahdollisesta lisäosingosta loppuvuoden aikana. Lisäosingon enimmäismäärä on yhteensä enintään 0,30 euroa osaketta kohden.

Keskisuomalainen Oyj päivittää strategiansa loppuvuoden 2022 aikana.

– Osana liiketoimintamme kehittämistä kiihdytämme mediatuotteidemme digitalisoimista. Aiomme vuoden 2023 aikana tuoda suomalaiseen markkinaan konsernimme sisältötuotteet kattavan uuden mobiilisovelluksen, jolla asiakaskokemusta kyetään merkittävästi parantamaan.

Mediatalo Keskisuomalainen julkaisee noin sataa lehti- ja verkkomediaa. Lisäksi konsernilla on radioliiketoimintaa sekä paino-, jakelu-, tutkimus-, digi-, kiinteistö-, markkinointi- ja viestintäliiketoimintaa.

Viime vuosina voimakkaasti laajentuneen konsernin liikevaihdosta alle 15 prosenttia tulee nykyisin Keski-Suomesta.

Katsauskaudella Keskisuomalainen-konsernin keskimääräinen henkilömäärä kokopäiväisiksi muunnettuna oli 1 571, mikä on kymmenen henkeä vähemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla.

Työsuhteita konsernissa oli keskimäärin yhteensä 2 124. Luvut eivät sisällä mainosjakajia, joita oli keskimäärin yhteensä 3 616.