Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkön raju kallistuminen pakottaa Vantaan kaupunkia ryhtymään säästötoimiin – Tällaisia toimenpiteitä on harkinnassa

Vantaa pohtii ulkovalaistuksen vähentämistä ja rakennusten öisen ilmanvaihdon sammuttamista.

Vantaan kaupunki varautuu tekemään sähkönsäästötoimia lähikuukausina rajusti nousevan sähkön hinnan takia.

Vantaan kaupungininsinööri Henry Westlin kertoo, että konkreettisia toimenpiteitä kartoitetaan parhaillaan.

– Käytännössä noudatamme valtakunnallisia Motivan (valtion kestävän kehityksen yhtiö) ja eri ministeriöiden säädöksiä ja ohjeistuksia, jotka ovat valmistelussa, Westlin sanoo.

Westlinin mukaan ohjeistuksia on luvassa alkusyksystä. Hän arvioi, että mahdollisia sähkönsäästötoimia ovat muun muassa ulkovalaistuksen sammuttaminen paikoin kokonaan, katuvalojen toiminta-ajan reipas lyhentäminen ja rakennusten ilmanvaihdon sammuttaminen yöaikaan.

Sähkön hinta uhkaa moninkertaistua ensi talveksi. Westlin ennakoi kuitenkin, että Vantaa pystyy pitämään sähkökustannukset aisoissa tulevien säästötoimien avulla. Hän huomauttaa, että kaupunki on jo aiemmin toteuttanut pitkäjänteisesti energiatehokkaita ratkaisuja.

– Emme usko sähkön hinnan nousun olevan merkittävä ongelma, Westlin sanoo.

Emme usko sähkön hinnan nousun olevan merkittävä ongelma.

Westlin arvioi, etteivät säästötoimet tule olemaan kovin jyrkkiä. Kaupunki ei haluaisi heikentää keskeisiä vantaalaisten peruspalveluja, kuten uima- ja urheiluhallien sekä niiden suihku- ja saunatilojen käyttöä.

– Mitään radikaaleja toimenpiteitä ei voi tehdä häiritsemättä palvelutuotantoa tai kuntalaisten turvallisuutta. Esimerkiksi palvelurakennuksien valaistusta ja ilmanvaihtoa ei voi kytkeä pois päältä, kun tiloissa on toimintaa, Westlin linjaa.

On kuitenkin mahdollista, että joistakin palveluista joudutaan tinkimään.

– Vielä ei ole tiedossa, joutuuko kaupunki luopumaan osin tai kokonaan joistakin toiminnoistaan sähkön hinnan nousun takia.

Tarkistamattoman arvion mukaan sähkönkulutus kerrytti Vantaan kaupungille viime vuonna noin 7,2 miljoonan euron kulut.

Kaupungin rakennuksien sähkönkulutus toi 4,5 miljoonan euron laskun, josta siirtohinnan osuus oli noin 2–3 miljoonaa euroa. Päälle tulevat vielä sähköverot ja arvonlisäverot.

Westlinin mukaan suurin yksittäinen sähköä vievä toiminto on palvelurakennusten sähköenergiankulutus. Tällaisia rakennuksia ovat muun muassa uimahallit, koulut ja terveysasemat.

– Sähkönkulutus jakautuu melko karkeasti kolmeen osaan palvelurakennuksessa: yksi kolmannes tulee lvi-laitteista, kolmannes valaistuksesta ja kolmannes muista sähkölaitteista, Westlin selvittää.

– Katujen ja puistojen ylivoimaisesti suurin sähkönkuluttaja on ulkovalaistus. Se tuo noin 1,3 miljoonan euron kulut vuodessa.

Säästötoimista huolimatta on odotettavissa, että Vantaan sähkökustannukset voivat nousta tuntuvasti tulevana talvikautena. Westlinin mukaan kaupungin sähkötoimittaja ja -sopimus vaihtuvat vuodenvaihteessa.

– Ei ole vielä arvioitu, kuinka suuria lisäkuluja sähkön hinnan nousu aiheuttaa kaupungille. Muista käyttömenoista on vaikeaa löytää säästökohteita, joten kasvaviin sähkökuluihin tarvitaan todennäköisesti lisämäärärahoja, Westlin arvioi.

Motivan mukaan julkinen sektori käyttää miltei seitsemän prosenttia sähkön kokonaiskulutuksesta Suomessa.