Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voisiko Silvolan tekojärvelle tuoda kelluvan aurinkosähkövoimalan? Näin vastaa valtuustoaloitteeseen kaupunki ja HSY

Valtuustoaloitteessa toivotaan selvitystä, voisiko tekojärvelle perustaa aurinkosähkövoimalan.

Kelluva aurinkovoimala Silvolan järvelle. Tätä ehdottaa aloitteessaan Vantaan kaupunginvaltuutettu Mikko Viilo (vihr.).

– Sähkölle, energialle ja varsinkin uusiutuvalle energialle on huutava tarve nyt ja tulevaisuudessa, Viilo perustelee maanantaina kaupunginvaltuustolle jättämäänsä aloitetta.

Viilo toivoo, että Vantaa selvittäisi tarpeellisten osapuolten kanssa mahdollisuuksia sijoittaa aurinkosähkövoimala Silvolan tekojärven alueelle.

Idea aurinkovoimalasta veden päällä syttyi, kun Viilo pohti, kuinka Vantaan kaupungin tulevaisuutta turvataan uusiutuvaa energiaa hyödyntämällä. Viilon mukaan aurinkovoimaa saadaan hajautetusti erityisesti yritysten ja koulujen katoille asennettavilla aurinkopaneeleilla, mutta isompaa tilaa ei kaupunkialueelta tahdo löytyä.

– Tuulivoimalat vievät todella paljon tilaa ja sellaisia on hyvin vaikea sijoittaa oikeastaan minnekään pääkaupunkiseudulla. On joitain peltoalueita, mutta peltojakin tarvitaan ja nämä alueet kilpailevat muun rakentamisen kanssa, hän sanoo.

Viilo tietää, että maailmalla, kuten Thaimaassa ja Singaporessa, on toteutettu aurinkovoimaloita veden päälle.

– Katselin karttaa löytyisikö pääkaupunkiseudulta mitään aurinkovoimalalle sopivaa paikkaa. Silvolan tekojärvi kiinnitti huomioni. Siellä olisi tilaa huomattavasti enemmän kuin minkään ison rakennuksen katolla.

Tämä kuulostaa raikkaalta ja innovatiiviselta idealta.

Silvolan tekojärvi sijaitsee Ylästössä ja on osa pääkaupunkiseudun vesihuoltojärjestelmää. Kaupunkilaisilla ei ole pääsyä järvelle, sillä järveä ympäröi verkkoaita.

– Kansainvälisissä tarinoissa puhutaan nimenomaan siitä, että patoaltaat ja tekojärvien alueet voisivat olla järkeviä paikkoja aurinkovoimaloiden alustoiksi.

Viilo nostaa ympäristöystävällisen energiantuotannon etujen lisäksi esille myös verohyödyt. Kunnat saavat kiinteistöveroa niin aurinko- kuin tuulivoimaloista. Tuulivoimayhdistyksen mukaan vuonna 2021 esimerkiksi Kalajoen kunta sai tuulivoimaloistaan kiinteistöveroa, kaikkiaan 1,55 miljoonaa euroa.

Vantaan kaupunkiympäristön apulaiskaupunginjohtaja Tero Anttila ei ota tässä vaiheessa kantaa aloitteen sisältöön.

– Tämä kuulostaa raikkaalta ja innovatiiviselta idealta, joka kannattaa selvittää niiden toimijoiden kanssa, jotka asiasta vastaavat, Anttila toteaa.

Anttila viittaa Helsingin seudun ympäristöpalveluihin (HSY), joka vastaa Silvolan tekojärvestä.

HSY:ssä ideaan suhtaudutaan myönteisesti.

– Meille tuli kesällä yhteydenotto, jossa ehdotettiin aurinkovoimalan perustamista Silvolan tekojärvelle. Tuolloin vastasimme, että tarkastelemme ehdotuksen teknistä ja taloudellista toteuttamiskelpoisuutta, kun suunnittelemme tulevien vuosien investointejamme, kertoo HSY:n vesihuollon toimialajohtaja Mari Heinonen.

Heinosen mukaan HSY:ssä on vuosien aikana perustettu eri kokoisia aurinkovoimaloita yli 15 kohteeseen, kuten vedenpuhdistuslaitoksille ja jätevedenpuhdistamoille.

– Myös syksyllä käyttöön otettavalla Espoon Blominmäen uudella jätevedenpuhdistamolla on käytössä aurinkovoimala, Heinonen selvittää.

Vuoden 2021 aikana HSY:n aurinkosähköä tuottavat voimalat tuottivat energiaa kaikkiaan noin 45 omakotitalon vuotuista energiankulutusta vastaavan määrän.

Lue lisää:

Silvolan yritysalueelle Kaivokselaan halutaan rakentaa asuntoja – Volvo myymässä tontin