Vantaa ennen ja nyt: Vantaalta löytynyt vanha veitsi on peräisin Tallinnasta.
Vantaan kaupunginmuseon vuonna 2014 suorittamilla arkeologisilla kaivauksilla Helsingin pitäjän kirkonkylässä löytyi keksiaikaisen pappilan yhteydestä erityisen hieno pöytäveitsi.
Veitsen puukahva on koristeltu ohuista pronssivartaista taivutetuilla kaarevilla lenkeillä. Terän pintaan on upotettu valmistajan leima.
Veitsi on luultavasti tuotu kirkonkylään jonkin Tallinnaan tehdyn kaupunkimatkan päätteeksi 1400-luvulla. 1400-luvulla yleistyi nimittäin Suomessa tapa käyttää henkilökohtaista pöytäveistä ruokailuvälineenä.
Keskiaikaiset pöytäveitset ilmestyivät jo rautakaudella yleistyökaluina toimineiden puukojen rinnalle. Pöytäveitset olivat puukkoja sirompia ja joskus hyvinkin koristeellisia.
Lue myös: Vantaa ennen ja nyt | Åvikin huvila rakennettiin Tikkurilan Silkkitehtaan johtajan kodiksi
Pöytäveitsiä on löytynyt useilta keskiaikaisilta kohteilta Vantaalla. Pöytäveitset löytyvät useimmiten asuinrakennuksien sisältä tai niihin liittyvistä kellareista, mikä vahvistaa olettamusta niiden ruokailuvälinekäytöstä.
Keskiajalla ruokailu oli yhteisöllinen tapahtuma. Sen yhteydessä ihmiset söivät ja joivat yhteisistä astioista. Pöytäveitsi oli kuitenkin henkilökohtainen ruokailuväline. Sillä leikattiin oma annos yhteisestä lihasta.
Nykyään veitsen kärjellä ei ole enää kohteliasta syödä, eikä veistä laiteta suuhun. Näin ei ollut vielä keskiajalla. Veitsen kärjellä nimenomaan vietiin ruokaa suuhun.
Myöhemmin otettiin tätä tehtävää varten käyttöön haarukka, joka alkoi yleistyä 1600-luvun kuluessa. Haarukan yleistyessä pöytäveitset muuttuivat tylppäkärkisiksi.
Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.