Espoon ja tiettävästi koko pääkaupunkiseudun ensimmäinen tuulivoimala voi sijoittua Ämmässuolle. Espoon valtuusto hyväksyi tuulivoimalan kaavan viime viikon maanantaina.
Voimalan kokonaiskorkeus maanpinnasta saa kaavan mukaan olla enintään 203 metriä ja merenpinnasta 267 metriä. Maanpinnan ja tuulivoimalan ala-asennossa olevan lavan kärjen väliin jää noin 50 metriä tilaa.
Havainnekuvissa tuulivoimala näkyy metsän yläpuolella useiden kilometrien päässä Espoonkartanon ja Kauhalan peltoaukeilla.
Seudun asukkaissa tuulivoimala on herättänyt vastustusta. Myös Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa on ehdottanut voimalalle toista sijaintia.
Tuulivoimala rakennetaan Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n tontille, ja HSY on selvittänyt laajasti voimalan vaikutuksia asukkaille, luonnolle ja maisemalle.
Muun muassa tuulivoimalan melu- ja välkevaikutuksia sekä maisema- ja luontovaikutuksia on selvitetty.
Melu- ja välkemallinnusten mukaan tuulivoimalan melutaso jäisi päivä- ja yöajan ohjearvojen alle. Myös välkevaikutus olisi vähäinen.
Myös maisema- ja luontovaikutukset on arvioitu selvityksissä kokonaisuutena vähäisiksi.
Tuulivoimalan rakentamisen jälkeen on määrä toteuttaa linnustonseuranta, jotta voimalan mahdollisesti linnuille aiheuttamiin ongelmiin, esimerkiksi törmäysten aiheuttamiin lintukuolemiin voidaan puuttua.
Tietyillä alueilla tuulivoimala voi selvitysten mukaan kuitenkin heikentää sekä asumisviihtyvyyttä että virkistyskäyttöä.
Kolmperän kaakkoislaidalla sekä koillis- ja lounaispuolella yksittäisillä asuin- ja lomarakennuksilla tuulivoimala muuttaa kaavaselostuksen mukaan maisemaa ja lisää välkettä. Lentoestevalojen vuoksi tuulivoimala näkyy laajimmin öisin. Yöaikainen melu lisääntyy eniten tuulivoimalan välittömässä läheisyydessä sekä sen etelä- ja lounaispuolella.
Tuulivoimala voi myös heikentää lähiympäristön ulkoilureittien ja -kohteiden virkistysarvoa sekä haitata Fagerängin hevostallin ratsastustoimintaa.
Vaikka hankkeen aiheuttama muutos viihtyvyyteen on kielteinen, se on arvioitu kaavassa merkittävyydeltään vähäiseksi.
HSY on arvioinut, että tuulivoimalan rakentaminen voitaisiin aloittaa vuonna 2024. Voimala tuottaisi vuodessa sähköä arviolta 12 000 megawattituntia, mikä vastaa HSY:n mukaan noin 600 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.
Suhteessa muualle Suomeen viime vuosina rakennettuihin tuulivoimaloihin Espoon yksikkö ei olisi ainakaan suurimpien joukossa. Motivan mukaan tuulivoimaloiden koko on kasvanut viime vuosina huomattavasti, ja 2010-luvulla rakennettujen voimaloiden napakorkeus on ollut 140–175 metriä.
Espoon voimalan napakorkeus eli tuulivoimalan tornin korkeus siihen kohtaan, josta lavat lähtevät, olisi noin 128 metriä.
Muokattu 29.8.2022 klo 15.50: Täsmennetty HSY:n roolia.